Preko 30 novopazarskih domaćinstava zameniće individualna ložišta u cilju smanjenja zagađenosti vazduha

Preko 30 novopazarskih domaćinstava zameniće individualna ložišta u cilju smanjenja zagađenosti vazduha

Danas su u Multimedijalnom centru u Novom Pazaru podeljeni ugovori građanima koji su ispunili uslove propisane konkursom za sufinansiranje zamene individualnih ložišta na čvrsto gorivo kotlovima na pelet, a u cilju smanjenja zagađenosti vazduha. Na osnovu ovog konkursa, pravo na zamenu ložišta ostvarilo je ukupno 35 domaćinstava.

Kao jedan od mehanizama smanjenja zagađenosti vazduha u Novom Pazaru, Grad Novi Pazar je krajem jula ove godine u saradnji sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine raspisao ovaj konkurs, za šta je obezbeđeno 10 miliona dinara.

Ovim iznosom biće pokrivenom oko 50 odsto troškova zamene ložišta, odnosno najviše 200.000 dinara pojedinačno.

“Zaista mi ovo mnogo znači i koristim priliku da pokažem zahvalnost Gradu Novom Pazaru na usluzi koju nam pruža. Ujedno sam i srećan jer ovo doprinosi i zdravijem vazduhu u gradu“, rekao je jedan od dobitnika ugovora.

Sredstva koja su bila planirana za ovu meru iznose 10.000.000 dinara, a konkurs je bio otvoren do 4. avgusta.

Gradonačelnik Nihat Biševac svim dobitnicima svečano je uručio ugovore.

“Imali smo ovakav konkurs i 2021. godine. Interesovanjem građana tokom ove godine možemo biti zadovoljni i treba uputiti zahvalnost Ministarstvu životne sredine koje nam, kroz ovaj i brojne druge projekte, pomaže da smanjimo stepen zagađenja i zajedničkim naporima zaštitimo životnu sredinu.

Nakon izmeštanja toplane iz gradskog jezgra i menjanjem mazuta za biomasu, znatno je niži stepen zagađenja, a podsticajem individulanih domaćinstava da koriste ekološki prihvatljiv ogrev, trudimo se da ispunimo misiju“, rekao je gradonačelnik Nihat Biševac.

On je dodao da je na poslednjoj sednici Gradsko veće usvojilo odluku o raspisivanju još jednog konkursa iz domena energetske efikasnosti i ovom prilikom pozvao građane da prate obaveštenja i već od sutra iskoriste priliku za prijavljivanje, kada će na zvaničnoj stranici biti dostupni konkursa.

Podsetimo, tema zagađenosti vazduha u poslednje vreme neretko je problem kojim se bave institucije; često je centralna ideja oko koje se vode mnoge javne tribine, a sve u cilju podizanja svesti i osvešćivanju građanstva.

Ono što je pozitivna činjenica u situaciji koja dotiče svet, pa tako i Novi Pazar koji u poslednje vreme, a posebno u grejnoj sezoni zauzima sami vrh na nivou države kada je reč o kartama zagađenja vazduha, jeste inicijativa mladih koji na neki način žele da utiču na zajednicu.

CATEGORIES
Share This