Povećan broj pregleda u Hitnoj službi Novog Pazara za čak 40%: Građani prijavljuju zdravstvene tegobe zbog vremenskih promena

Povećan broj pregleda u Hitnoj službi Novog Pazara za čak 40%: Građani prijavljuju zdravstvene tegobe zbog vremenskih promena

Poslednjih dana u Hitnoj službi u Novom Pazaru primećen je značajan porast broja pregleda pacijenata, za čak za 40%. Prema rečima načelnice Hitne službe, Elvire Lukač Radončić, zbog naglih klimatskih promena podjednako se javljaju i mladi i stari građani.

Načelnica Hitne službe kaže da broj građana koji se javljaju Hitnoj službi je u stalnom porastu, a jedan od glavnih razloga ,kako ona kaže, su nagle promene vremena koje utiču na zdravstveno stanje ljudi.

“U toku jednog dana u Hitnoj službi prođe između 160 i 210 pacijenata, i dnevno imamo oko 20 do 33 intervencije na terenu,“ kazala je načelnica.

Značajan broj pacijenata dolazi zbog pogoršanja postojećih bolesti, ali tu su i oni koji se javljaju zbog akutnih stanja koja nisu predviđena za hitnu službu ali su uslovljena ovim klimatskim promenama.

“Trećina pacijenata koji se javljaju se jave zbog pogoršanja stanja ili bolesti koje već imaju. Imamo dosta pacijenata sa srčanim smetnjama, ali se veliki broj pacijenata javlja i zbog stanja koja nisu predviđena za hitnu službu, kao što su temperatura, povraćanje, glavobolje, bolovi u kičmi,“ naglasila je Lukač Radončić.

Načelnica je apelovala na građane da se sa simptomima koji nisu hitni javljaju lekarima opšte prakse kako bi se rasteretila Hitna služba i kako bi pomoć bila dostupna onima kojima je zaista neophodna.

“Apelujem i molim sve pacijente sa tim smetnjama da se jave svom izabranom lekaru opšte prakse,“ dodala je Radončić.

Bez obzira na sve izazove, Hitna služba Novog Pazara ostaje posvećena pružanju pomoći građanima u hitnim situacijama, podsećamo da je broj Hitne službe 194.

CATEGORIES
Share This