Par već 29 godina živi na eko-ostrvu koje su sami sagradili: Pluta okeanom i ima sve što im treba

Par već 29 godina živi na eko-ostrvu koje su sami sagradili: Pluta okeanom i ima sve što im treba

Deset kilometara severno od Tofina, Britanske Kolumbije, uz zapadnu obalu ostrva Vankuver, Ketrin King i Vejn Adams žive na održivom, plutajućem ostrvu. On se zove “Uvala slobode” (Freedom Cove), te je ručno izrađen od recikliranih materijala i njihov je dom poslednjih 29 godina. “Freedom Cove” je udaljen 25 minuta vožnje brodom od najbližeg grada.

– Jedina opcija da se ovde dođe je vodom. Nema prilaznih puteva. Voda je naš auto-put – kaže Adams.

Cela je građevina veličine dva gradska zemljišta i teška oko 450.000 kilograma, te slobodno pluta okeanom. Iako postoje linije koje spajaju ostrvo s obalom, ono nije usidren na okeanskom dnu, prenosi 24sata.hr.

Ostrvo sadrži sve što možete zamisliti, a i više od toga: plesni podijum, umetničku galeriju, fabriku sveća, četiri staklenika, šest solarnih panela i pristup malom vodopadu koji pruža tekuću vodu.

Par je čak smislio vlastiti sitem upravljanja otpadom.

– To je najčešće pitanje koje nam se postavlja – kaže Adams. Ugradili su plutajući tenk kako bi se, Adamovim rečima, “nosili s obiljem”. No, kada bi hteli, King i Adams bi mogli u potpunosti da žive održivo na Uvali slobode, bez da ikada idu u grad.

Kao umetnici, King i Adams uvek su crpili inspiraciju iz prirode. Adams je klesar i koristi prirodne elemente poput perja i kostiju da bi stvorio svoja dela. King je umetnica, plesačica i prirodna isceliteljka koja proučava homeopatiju, a objasnili su zašto žele da žive izolovano.

– Hteo sam da budem uspešan, bogat umetnik, da živim u Tofinu i imam atelje u pustinji, kao što bi to trebalo da rade svi dobri bogati umetnici – kaže Adams i dodaje: “Nadao sam se da ću zaraditi puno više novca kao umetnik. Nikada ne bismo mogli da kupimo nekretninu, pa smo morali da napravimo svoju”.  A poziv iz prirode potisnuo ih je da svoje snove ostvare.

Bila je to posledica nesreće

Nakon boravka u prijateljevoj kabini u Sajpres Beju, velika je oluja bacila drva na imanje. King i Adams sakupili su drvo i koristili ga za izgradnju onoga što će postati njihov budući dom.

Pretpostavljam da nam je dat znak da je to vreme za novi početak – priča Adams. Kako su nastavili sa daljim rastom svog doma, par je sledio svoj presedan samo koristeći reciklirane i oštećene materijale.

Pre Uvale slobode, par je živeo u stanu u Tofinu, a svoje preseljenje u prirodu nazivaju “procesom usporavanja”.

– Imali smo svakakve stvari poput prerađivača hrane i predmeta za koje je bilo potrebno puno električne energije. Dali smo ih ljudima i uklonili puno stvari – seća se King.

Danas je njihov dan prilično drugačiji od onoga kakav je bio u Tofinu. Oni sada ne mogu samo da naruče picu ili odu do prodavaonice u uglu, već moraju da obave posao da bi dobili ono što žele.

Kažu da je to više od kuće

Bavljenje ovakvim poslom je proces koji se uči, menja i raste. King započinje svoj dan brisanjem i čišćenjem tepiha. Potom zaliva svoje biljke i vrtove. Adams započinje dan prikupljanjem drva za ogrev i paljenjem vatre kako bi bio siguran da se kuća zagreva, a oboje rade na izgradnji novih komponenti za svoj dom.

I dok kilometrima daleko možda nemaju ljudskog suseda, par i dalje ima društvo.

– Ovde imamo nekoliko vrana koje su deo porodice. Tu znamo sve ptice – kaže Adams i zaključuje kako dobro zna kakav je to život u gradu i kako mu je stvarno bio potreban mir.

(Telegraf)

RUBRIKE
Podeli