Otvoren plato Hatidže Mehmedović u Novom Pazaru

Otvoren plato Hatidže Mehmedović u Novom Pazaru

U znak sećanja na Hatidžu Mehmedović, predsednicu Udruženja „Majke Srebrenice“ koja je preminula u julu ove godine u Novom Pazaru, svečano je otvoren plato koji će nositi njeno ime.

Otvaranju su prisustvovale i predstavnice tog Udruženja koje su u Novi Pazar doputovale sinoć.

Tom prilikom obratila se i predsednika udruženja „Žene Srebrenice“ Hajra Ćatić koja se zahvalila Novopazarcima za ovaj divan gest.

“ Ovaj plato neka bude mesto  koji će svetu ukazati na dobro i opomenu da zlo ne treba nikad činiti. Ja sam zaista dirnuta ovim danas što se dešava u Novom Pazaru i zahvlna sam svima koji su ovo pripemili za žrtve genocida u Srebrenici i našu Hatidžu. Hvala vam za iskrenu emociju koji gajite prema žrtvama genocida, a posebnu zahvalnost što nesebičnu pažanju koji godinama iskazujete prema žrtvama i nama majkama Srebrenice“, rekla je Hajra Ćatić.

Plato je otvorio gradonačelnik Nihat Biševac, a Hor „Đulistan“ izveo je specijalnu ilahiju posvećenu žrtvama Srebrenice.

„Grad Novi Pazar želi da prenese poruku da nikada neće zaboraviti Hatidžu Mehmedović, žrtve genocida u Srebrenici i sve žrtve koje su nevino stradale u ratovima bivše Jugoslavije. Novi Pazar može biti primer svima kako se zajednički može živeti vekovima, u multietničkoj sredini gde žive Srbi i Bošnjaci. Ovom priliko želim da poručim majkama Srebrenice , da pored svojih rođaka, prijatelja, imaju uz sebe i grad Novi Pazar i građane ovog grada.“, rekao je Biševac.

Na otvaranju osim predstavnika lokalne samouprave bili su i predstavnici Bošnjačkog naciiolnog vijeća na čelu sa predsednikom Sulejmanom Ugljaninom, predstavnici Sandžačke demokrtaske partije, Stranke demokrtaske akcije Sandžaka, Stranke pravde i pomirenja, Stranke za Sandžak, Sandžačke narodne partije, predstavnici nevladinih organizacija i mnogobrojni građani.

Hatidža Mehmedović je u julu 1995. godine izgubila supruga i dva sina.

CATEGORIES
Share This