O ovoj zgradi u Tutinu priča cela Srbija (video)

O ovoj zgradi u Tutinu priča cela Srbija (video)

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture zatražilo je od lokalne samouprave Tutina da dostave svu dokumentaciju za zgradu na reci Vidrenjak u ovoj opštini, koja je veliku pažnju javnosti privukla jer je izgrađena tik iznad reke, praktično u samom koritu. Nakon poplava koje su zadesile Tutin, ovu zgradu deo javnosti vidi kao objekat koji sprečava reku da teče kroz svoje korito. Iz lokalne samouprave ovog grada kažu da su odmah reagovali po zahtevu ministarstva i pripemili svu dokumentaciju koju će poslati do kraja nedelje.

Pre nekoliko dana Tutin je pogodila strašna poplava, mnogi su na društvenim mrežama za glavnog krivca proglasili zgradu koja je sagrađena na rečnom koritu. Svoje mišljnje izneli su i građani Tutina.

“ Ja sam mišljenja da zgrada ne predstavlja problem“, rekao je jedan od meštana Tutina, a sličnog mišljenja su i ostali.
„Bože sačuvaj, sad posle 10 godina su se setili da je zgrada kriva, to je smešna priča“, „Krivo je korito, a ne zgrada, zgrada je dovoljno podignuta, a ispod može da prolazi voda bez problema“.

Postojanje dozvole za izgradnju ovog objekta je upitno prema rečima ministra građevinastva, saobraćaja i infrastrukture Gorana Vesića.

„Ta saglasnost ništa ne vredi jer je objekat bespravan ali sada znamo da je bilo takvih državnih službenika koji su bili spremni da izdaju ovakav akt. Meni je svejedno ko je bio na vlasti 2010. godine kada je ova vodna saglasnost izdata. Tu saglasnost nije smeo niko i nikada da izda i sramota je za državu kada god se dogodilo“, napisao je na svom Twitter nalogu Vesić.

Kako bi dobili tačne infiormacije nastavili smo da istražujemo i tražimo prave odgovore na pitanja o izgradnji zgrade u toj opštini , posetili smo i lokalnu samoupravu u Tutinu i pitali ih, da li zgrada ima građevinsku dozvolu?

„Objekat koji je izgrađen nad rekom Vidrenjak u Tutinu ima sve potrebne dozvole, a da bi se dobile dozvole, pre je bilo potrebno pribaviti vodnu saglasnost, a vodna saglasnost je pribavljena od strane ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Nakon dobijene saglasnosti podnet je zahtev za izdavanje rešenja o lokacijskim uslovima, gde su dobijeni i lokacijski uslovi i na osnovu njih dobijeno je rešenje o građevinskoj dozvoli na koju je uložena žalba, a ministarstvo građevino poništilo istu i vratilo na ponovni postupak. U ponovnom postupku je dobijeno novo rešenje o građevinskoj dozvoli na koju nije uložena žalba i ono je na snazi“, kazao je načelnik Opštinske uprave u Tutinu Muamer Mavrić.

Jedan od vlasnika zgrade Hasan Dazdarević nije želeo da govori za kamere, ali nam je u razgovori rekao, da zgrada ima sve dozvole, kao i da im nije jasno zašto se ovo pitanje pokreće 10 godina nakon izgradnje.

Nakon dopisa ministrstva građevine da im se dostavi celokupna dokumentacija sporne zgrade kako bi se utvrdilo, da li postoje potrebne dozvole, lokalna samouprava je pribavila svu dokumentaciju po kojoj, prema rečima tutinske uprave je sve urađeno po zakonu.

„Objekat je u skladu sa projektom. Više puta je građevinka inspekcija vršila nadzor i ustanovljeno je da je objekat izgrađen u skladu sa glavnim projektom“, kazali su iz lokalne samouprave Tutin.

Kako su zaključili, na Štabu za vanrene situacije nikada nije bilo reči da ova zgrada ima veze sa izlivanjem reke.

CATEGORIES
Share This