Napad samostrelom na srpskog žandarma ispred izraelske ambasade, žandarm teško ranjen, napadač ubijen

Ispred Ambasade Izraela nepoznata osoba napala je u subotu, 29. juna pre podne pripadnika Žandarmerije koje radi na obezbeđenju Ambasade. Napadač je u samoodrani ubijen.

“Utvrđeno je da je lice koje je izvršilo teroristički napad Miloš Žujović, versko ime Salahudin, konvertit iz Mladenovca, koji je prešao da živi u Novom Pazaru,“ navodi se u saopštenju MUP-a Srbije.

Euronews/Slaven Dimitrić

Prema rečima ministra unutrašnjih poslova Republike Srbije Ivice Dačića, napadač je u više vremenskih navrata prišao maloj zgradi, stražarskoj kućici, u blizini ambasade, raspitujući se za muzeje i razne lokacije. Oko 11:00 je ponovo prišao, otvorio vrata i iz kese izvadio samostrel iz kojeg je ispalio strelu i ranio u vrat žandarma koji je čuvao ambasadu. Ranjeni pripadnik Žandarmerije je uzvratio vatru i iz službenog oružja likvidirao napadača.

Napadač je identifikovan kao Miloš Žijović, takođe poznat i po svom verskom imenu Salahudin.

Otkriveno je da je Žujović, pre nego što je izveo napad ispred ambasade, obilazio Beogradsku sinagogu, razmatrajući da tamo izvede napad, ali je usled velikog prisustva policije odustao.

Miloš Žujović/mupsrbije

Rođen je 1999. godine u Mladenovcu, u srpskoj pravoslavnoj porodici. Primio je islam ipridružio se vehabijskom pokretu, nakon čega se preselio u većinski muslimanski Novi Pazar, zajedno sa suprugom koja je iz Plava u Crnoj Gori.

Žujović je uoči napada snimio video-poruku za svoju suprugu u kojoj je, između ostalog, rekao da „Izraelci ubijaju muslimane”, aludirajući na raz Izraela i Hamasa.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije, Ivica Dačić, napad je okarakterisao kao teroristički, nakon čega je proglašen crveni nivo pretnje od terorizma.

Istog dana, pripadnici policije su uhapsili Igora Despotovića, još jednog konvertita, osuđivanog za podsticanje terorizma i promovisanje Islamske države. Despotović je kako je saopšteno imao dugu i kontinuiranu komunikaciju sa Žujovićem.

 

 

Foto: Euronews/Slaven Dimitrić, Miloš Žujović/mupsrbije

CATEGORIES
Share This