Mihajlović: Energetska stabilnost po cenu promene vlasništva u NIS-u

Mihajlović: Energetska stabilnost po cenu promene vlasništva u NIS-u

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović ocenila je da Srbija mora da odbrani energetsku stabilnost, čak i po cenu da se promeni vlasništvo u Naftnoj industriji Srbije (NIS).

„Energetsku stabilnost moramo da odbranimo po svaku cenu, pa čak i po cenu da dođe do promene vlasništva u NIS-u. Nikome ništa nećemo da otimamo, ali moramo da vodimo računa o sebi“, rekla je Mihajlović u intervjuu agenciji Beta, odgovarajući na pitanje da li država ima novca da kupi NIS ako bude morala zbog sankcija Evrope prema kompanijama u većinskom ruskom vlasništvu.

Dodala je da postoji jako dobra saradnja sa NIS-om i da „zna koliko se trude u ovo vreme koje nije lako da obezbede dovoljno goriva i drugih derivata za sve, ali da smo svedoci i da Evropa sve više sankcioniše kompanije iz Rusije i to je realnost o kojoj svi moramo da vodimo računa“.

Srbija, kako je rekla, danas ima dovoljno svih vrsta energenata, nijednog trenutka nije bilo nikakvih nestašica, a da to nimalo nije lako obezbediti, „ali da se uspeva“.

“Imamo dovoljno rezervi, ali ljudi moraju da znaju da će ovo da traje i da sve jako puno košta i građani toga treba da budu svesni, kao što moraju da budu svesni da mnogo toga neće biti isto”, rekla je Mihajlović.

Ona je podsetila da je bila jedna od malobrojnih protivnika prodaje NIS ruskoj kompaniji u vreme vlasti Borisa Tadića. Kao ministarka energetike zalagala se, kako je rekla, za povećanje rudne rente Gaspromnjeftu.

“Rat u Ukrajini promenio je svet. Promenio je, i tek će promeniti Srbiju. I ono što je za Srbiju u ovom vremenu izuzetno važno je da ima dve stvari: političku stabilnost i energetsku bezbednost. Političku stabilnost imamo. Ona je overena pobedom Aleksandra Vučića na predsedničkim izborima i pobedom liste SNS na svim nivoima. Ali, da bismo postigli energetsku stabilnost moramo mnogo toga da uradimo”, rekla je Mihajlović.

NIS je, kako je ocenila, jedna od značajnih karika energetskog lanca Srbije i “taj energetski lanac moramo da sačuvamo i zato nijedna karika ne sme da bude slaba”.

Izvor: Nova S

RUBRIKE
Podeli