Jusuf Emin: Glasovi Balkanaca koji žive u Turskoj igraju važnu ulogu u drugom krugu (video)

Jusuf Emin: Glasovi Balkanaca koji žive u Turskoj igraju važnu ulogu u drugom krugu (video)

Glasovi Balkanaca koji žive u Turskoj igraju važnu ulogu u drugom krugu predsedničkih izbora, s obzirom da je u pitanju više od 32 miliona ljudi, rekao je za A1 Jusuf Emin, novinar iz Turske. On dodaje da oba kandidata ulažu napore da prikupe simpatije Balkanaca, ali da je po njegovom mišljenju Redžep Tajip Erdogan u prednosti jer su ga podržali  političari sa ovog područja i da njegova AK partija od osnivanja gaji veze sa balkanskim narodom.

Emin dodaje da je atmosfera je vrlo interesantna u Turskoj, jer  se posle prvog kruga  očekivalo da će kampanja da bude agresivnija. Prema njegovim rečima, obe partije su krenuli još više da rade, a stavljen je fokus i na balkanski narod.

“ Shvatili su oba kandidata, AK partija partija i CHP partija da je Balkan velika, veoma bitna politička figura, jer živi preko 32 miliona ljudi. I ako obe partije nisu dali mesto, prostor za Balkance ili kandidatima koji su poreklom iz Balkana, oni su posle prvog kruga shvatili, kako su pogrešili i kako da poprave ovu grešku. U ponedeljak je Erdogan u ime AK partije,  imao skup za Balkance , čak i svi političari iz balkanskih zemalja došli i bili tamo kao počasni gosti. U isto vreme u petak uveče organizuje CHP, Kemal ne sam, nego uzima Imera na koje je predsednica  „Dobra partija“ i gradonačelnika grada Istanbula i zajedno oni trojica ću da prave skup za Balkance, tako da će oni biti  sa ljudima koji su poreklom iz Balkana- Bošnjaci, Albanci, Bugari, Grci, Makedonci i  tako dalje. Tako da ovo je veoma interesantno stvar, videćemo za koga će glasati Balkanci, pošto 32 miliona i nije mali broj.“ ,reako je Jusf Emin.

On dodaje da će ovo biti najintersantiji izbori u Turskoj

Inače, Svoj glas aktuelnom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu dalo je 59,63%, a 36,47% državljana Turske koje pokriva turski konzulat u Novom Pazaru podržalo je najvećeg opozicionog rivala, Kemala Kiličdaroglua.

Od ukupnog broja građana Republike Turske u području od Pirota do Užica kojih je 643, pravo glasa na predsedničkim i parlamentarnim izborima iskoristilo je njih 442.

Nakon osnivanja turskog konzulata u Novom Pazaru, prvi put je ove godine uspostavljeno biračko mesto. Glasanje se održalo 6. i 7. maja od 9 do 21 časova, a državljani Turske sa ovih prostora Srbije su u većem broju glasali za AK partiju u odnosu na najveću opozicionu CHP stranku, kako prenose podaci turskog televizijskog kanala NTV.

U Turskoj će u nedelju, 28. maja, biti održan drugi krug predsedničkih izbora pošto nijedan od kandidata u prvom krugu nije dobio više od 50 odsto glasova, saopštio je juče predsednik turske izborne komisije Ahmet Jener.

Inače, o situaciji u Turskoj, drugom krugu trke za predsednika i očekivanjima kada je reč o rezultatima predsedničkih izbora, govorili su za A1 članovi stranaka AKP i CHP Senat Demirok Ličina i Beyza Ecem Dogan.

CATEGORIES
Share This