Jeste li znali kako i kada su restorani nastali?

Jeste li znali kako i kada su restorani nastali?

Prvi restoran otvorio se pre 250 godina u Parizu i otvorio ga je prodavac supe “Bulanžer”. Nakon toga, širom sveta ljudi su poceli da otvaraju restorane. Restorani su, može se reći postali deo identiteta svakog grada, mesta, sela pojedinačno.

U restoranima možete naći razne specijalitete, od modernih i inovativnih specijaliteta pa sve do tradicionalne hrane tj. kuhinje. U svetu, ali i kod nas postoji jako puno restorana i svaki ima svoje ime, prema kojem ih najčešće prepoznajemo. Takođe, restorane možemo prepoznati i po dobroj kuhinji i njihovim specijalitetima.

Novi Pazar je poznat po odličnoj kuhinji ili bolje rečeno po jako dobrim restoranima. Gotovo da nijedan u našem gradu ne možete posebno odvojiti jer svaki restoran je poseban na svoj način. U našem gradu nema restorana koji se najpre ne drži tradicionalnih specijaliteta jer oni su deo primarne ponude, lične karte našeg grada. Mi smo poznati širim narodnim masama po dobrim ćevapima, preukusnim i autentičnim mantijama, raznim pitama i ostalim brojnim raznim receptima. Svaki restoran ima neki svoj tajni recept za svoje specijalitete, koji nikome ne izdaju, čuvaju ga u tajnosti i samim tim čuvaju svoju unikatnost. Na taj način se štite od konkurencije. Ali i pored toga, taj čarobni tajni začin ili bolje rečeno način pripreme je najveće bogatstvo jer od restorana do restorana imate skoro pa isti jelovnik, sa razlikama u ukusu. Što bi se reklo za svačiji ukus ponešto.

Restorani su mnogo olakšali ženskom svetu naročito kada su neka velika veselja i porodična okupljanja u pitanju jer su sada svi restorani toliko dobro razrađeni i praktični da pružaju jako dobre usluge i za velika grupna okupljanja, a kako saznajemo cenovno bi ih približno isto izašlo ko platili svečanu večeru u restoranu sa sve posluženjem, ko kući pripremali sve. Uzmimo u obzir da ako u kući nešto spremamo, možda će za nijansu jeftinije biti ali će žene ostetiti više obaveza i posla, jer treba sve to na kraju srediti i sudove oprati. Mnogo je razloga zbog kojih svi trebamo voleti restorane.

Ovaj tekst nastao je u okviru projekta “Školice novinarstva“ A1 TV redakcije.

Autor: Hana Čelić, 12 godina, VI razred.

CATEGORIES
Share This