Hoće li Omer dobiti stipendiju od Vulina?

Hoće li Omer dobiti stipendiju od Vulina?

Nakon zaključivanja naše redakcije da se niko od sandžačkih političara i nevladinih organizacija nije javno oglasio na temu dodele stipendija dvema studentkinjama koje su veličale ratne zločince i pozdravljale genocid uz reči “Ma nek smo vas pobili”, u zvaničnom saopštenju oglasila se Stranka pravde i pomirenja kao i BNV, ispred Foruma 10 Fahrudin Kladničanin, a zatim u skupšinskom obraćanju i narodni poslanik SDA, Enis Imamović. Prema našim opažanjima, ispred vladajuće SDP još uvek niko nije reagovao.

U saopštenju SPP-a navode da je dodela stipendija studentkinjama koje su veličale zločinca “neprihvatljiva i suprotna temeljnim vrednostima demokratije, pravde, pravičnosti, pomirenja, dugoročnog mira na prostoru Balkana i sigurne budućnosti“.

Neprihvatljivo je da Aleksandar Vulin, koristeći službeni položaj, obezbeđuje stipendije studentkinjama koje su bile sankcionisane zbog glorifikacije masovnog ubijanja Bošnjaka, genocidnih ideja i veličanja osuđenih ratnih zločinaca. (…) Ova vrsta nagrade onima koji šalju negativne poruke, vređaju sve dobre ljude koji vjeruju u istinu i pravdu. Naša stranka teži uspostavljanju sistema jednakih šansi, procedura kriterijuma i kvaliteta koje će osigurati pravičnu dodelu stipendija zasnivanu na temeljima kvaliteta akademskog uspjeha, studentskih potreba i njihovih doprinosa društvu. Treba napomenuti da Aleksandar Vulin neovisno odgovara za svoje postupke ove vrste“, stoji u saopštenju SPP-a.

Aktivan na društvenoj mreži Fejsbuk i poznat po satiričnom i otvorenom izražavanju kritičkih stavova, Fahrudin Kladničanin nije ćutao ni na ovu temu.

“Ovaj postupak direktna je reakcija na govor člana Predsedništva BiH Denisa Bećirovića koji je održao na komemoraciji u Potočarima povodom godišnjice genocida u Srebrenici. Ko je pratio govor, Bećirović je postavio devet pitanja i odgovorio na svih devet potvrdnim odgovorom. Prvo je glasilo – da li ponovo imamo političare koji javno govore i rade na realizaciji projekta velike Srbije? Velika Srbija danas je srpski svet, njegov glavni pobornik i promoter je bio i ostao Aleksandar Vulin. Uostalom i predsednik Srbije oštro je zamerio Bećiroviću na održanom govoru, čak je uputio i kritiku što niko na isti nije odreagovao. Sramno je, žalosno i pogubno veličati ratne zločince, još sramnije stipendirati takve postupke“, ocenio je Kladničanin, član pokreta Forum 10.

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) ocenilo je u četvrtak, 20. jula, da urgencija direktora Bezbednosno-informativne agencije (BIA) Aleksandra Vulina da dve studentkinje iz Sarajeva nastave školovanje u Srbiji i dobiju stipendije, „nije podrška njihovom obrazovanju već negiranju genocida i slavljenju osuđenih ratnih zločinaca“.

„Država Srbija ne sme dozvoliti da se ovakvim postupcima njenih najviših dužnosnika, koji ohrabruju i podstiču kod mladih radikalizaciju, poricanje zločina i veličanje izvršioca tih zločina, kreira ambijent u kome se mlade generacije odgajaju na mržnji prema drugom i drugačijem, umesto na principima univerzalnih vrednosti“, stoji u saopštenju BNV.

Enis Imamović, narodni poslanik SDA Sandžaka, izneo je zabrinjavajući primer neujednačenog pristupa države prema studentima u skupštinskoj raspravi o predlogu za izbor novog ministra prosvete Vlade Republike Srbije održanoj juče. Imamović se osvrnuo na slučaj studentkinja iz Sarajeva koje su javno veličale ratne zločince osuđene za genocid, a koje su zatim, zahvaljujući šefu BIA, Aleksandra Vulina, sa Univerziteta u Sarajevu primljene na Akademiju za kriminalistiku uz stipendije i smeštaj u studentskom domu u Srbiji. Ovaj primer u javnosti je izazvao sumnju u pravednost i kriterijume koji se primenjuju prilikom dodele stipendija.

“Ne postoji termin koji može da predoči koliko lošu i opasnu poruku zapravo šalje nagrađivanje za javno iznošenje zločinačkih stavova. Veličanje ratnih zločinaca nije samo nanela štetu godinama uništavanom akademskom vrednosnom sistemu. Ovaj postupak je takođe suprotan članovima Ustava i Krivičnog zakonika Republike Srbije koji izričito zabranjuje negiranje genocida, ratnih zločina. Po njemu bi se trebalo kazniti, a ne nagraditi stipendijom. Očekujem da predložena ministarka prosvete pokaže svoju stručnost i proveri da li su u ovom slučaju ispunjeni svi uslovi za upis na fakultet bezbednosti u kojima posebno stoji da uslovi koje kandidati moraju ispunjavati su uslovi u pogledu zdravstvenih i psihofizičkih sposobnosti. Možda buduća ministarka kao stručno lice može da pomogne kako javnosti, tako i njihovom budućem fakultetu i da nam kaže da li neko ko javno veliča genocid rečima “Ma nek smo vas pobili” ispunjava zdravstvene i psihofizičke sposobnosti da se obučava, a kasnije i obavlja poslove u bezbednosti”, izneo je tada Enis Imamović, ističući poređenje između pomenute dve studentkinje i Omera Mihovića, kao i ostale roditelje i staratelje koji prodaju kuću i ostalu imovinu, kako bi prikupili novac za školovanje dece. 

On je istakao priču o Omeru Mihoviću, mladom i uspešnom momku iz Novog Pazara, koji je upisao Oksford, ali nema nikakvu podršku države, ni stipendiju, niti pokriveno školovanje. Ovaj slučaj, prema njegovim rečima, ukazuje na potrebu za ravnotežom i pravednim pristupom prema svim mladim ljudima jednako, koji žele da se obrazuju i postignu uspeh. On ističe da se u poređenju ova dva primera “jasno vidi nepravednost prema Bošnjacima koji su druga najveća nacionalna manjina u Srbiji, zajedničkoj zemlji“, dodajući akcenat na važnost pravih vrednosti, a ne širenje međunacionalne mržnje koja se, kako je i viđeno, nagrađuje.

Inače, Omer Mihović je kandidat za Oksford, a za ostvarenje sna i upis na studije molekularne i ćelijske biohemije na Univerzitetu u Oksfordu mu nedostaje finansijska podrška od 70.000 evra koje mora prikupiti do kraja jula.

Svi akademski kriterijumi su ispunjeni zahvaljujući Omerovom znanju i motivaciji, a jedina prepreka do srećnog završetka su finansije. Ova suma predstavlja veliki izazov za njega i njegovu porodicu, te je Omer u situaciji da se obrati široj zajednici za podršku.

”Što se tiče onoga što Oksford očekuje od mene jeste da im do kraja meseca dostavim kako nameravam da pokrijem svoje finansije, odakle mi novac, od koga mi novac, zajedno sa dokumentacijom koja mi je potrebna”, rekao je Omer i istakao je da je ovo prilika kako za njega, tako i za zajednicu.

Omerova priča o uspehu nije samo lična, već odražava i nadu za celokupnu zajednicu.  Njegova hrabrost, strast i posvećenost predstavljaju inspiraciju za sve mlade ljude koji dele njegovu želju za obrazovanjem i uspehom. Da ostvari san i studije molekularne i ćelijske biohemije započne na prestižnom univerzitetu deli ga samo jedan korak i rok od preostalih dana.

Informacije o uplatama

ZA DINARSKU UPLATU: br. računa 265-6784399-29
Primalac: Omer Mihović, ul. S. Nemanje 102, Novi Pazar
Svrha: Za školarinu na Oksfordu

ZA DEVIZNU UPLATU: SWIFT/BIC: RZBSRSBG Raiffeisen banka ad Beograd. IBAN: RS35265044000010581574
Name: Omer (Naser) Mihović
Adress: S. Nemanje 102, Novi Pazar
Correspondent: RaiffeisenBank International AG/ Austria/ RZBAATWW

 

CATEGORIES
Share This