Građani Novog Pazara: Nakon izbora očekujemo promene (VIDEO)

Tri najveće političke partije sa predstavnicima koji su na političkoj sceni Sandžaka i Srbije prisutni dugi niz godina, Sandžačka demokratska partija (SDP), Stranka demokratske akcije (SDA) Sandžaka i Stranka pravde i pomirenja (SPP) predale su svoje liste za parlamentarne i lokalne izbore.

Nakon pojavljivanja novih političkih opcija, kod određenog dela javnosti, građana Sandžaka, predstavnika organizacija civilnog društva i pojedinih političkih aktera mišljenja su podeljena na temu koliko je to poželjno za trenutnu političku situaciju. U današnjoj anketi sa građanima Novog Pazara razgovaramo o tome šta očekuju od predstojećih izbora i da li će izaći na glasanje. 

SDA Sandžaka predala je svoju izbornu listu za izbor odbornika u Gradu Novom Pazaru pod nazivom “SDA Sandžaka – dr. Sulejman Ugljanin“ na kojoj je 47 kandidata i listu sačinjenu od 22 kandidata iz gradova Sandžaka za učešće na vanrednim parlamentarnim izborima Republičkoj izbornoj komisiji (RIK).

Predstavnici liste “Edin Đerlek gradonačelnik – Promjena je pobjeda“ predali su Gradskoj izbornoj komisiji u Novom Pazaru listu kandidata za odbornike na predstojećim lokalnim, a kada je reč o parlamentarnim izborima, Stranka pravde i pomirenja na parlamentarne izbore izlazi  sa Demokratskim savezom Hrvata u Vojvodini, pod nazivom “Ujedinjeni za pravdu – SPP i DSHV“.

Sandžačka demokratska partija predala je svoju listu Izbornoj komisiji za izbore pod nazivom “Evropski Novi Pazar – Rasim Ljajić“, a krajem oktobra Socijaldemokratska partija (SDP) Srbije saopštila je da će na predstojećim izborima nastupiti u koaliciji sa Srpskom naprednom strankom, u okviru liste “Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane“.

Podsetimo, Jahja Fehratović je gostujući u emisiji “Posmatranje“ portala A1 najavio da će njegova novoosnovana partija uzeti učešće na lokalnim i parlamentarnim izborima.

Nakon očekivanja određenog dela javnosti da će i Enis Imamović, bivši poslanik u Skupštini Republike Srbije izaći samostalno na predstojeće izbore, Imamović je ipak doneo odluku da se neće kandidovati na predstojećim izborima zakazanim za decembar ove godine. 

Kako je tada istakao, svestan da je ova odluka “protivna interesima njegove političke karijere“, ali smatra da je “bolje da nanese štetu jednoj političkoj karijeri, nego da se pridruži ovom kolektivnom obesmišljavanju političkog pluralizma, a time unese dodatnu zabunu čitavom narodu i političkoj sceni.

Anketu građana Novog Pazara na temu izbora možete pogledati u nastavku.

CATEGORIES
Share This