Elma Elfić Zukorlić: “Imamo pet dobrih primera žena“

Elma Elfić Zukorlić: “Imamo pet dobrih primera žena“

O povezanosti i međusobnoj podršci žena govorile su danas i gošće i lokalne aktivistinje i preduzetnice na današnjoj panel diskusiji održanoj u novootvorenom “Eduka“ centru. Koliko je važna emotivna, finansijska i moralna podrška koju žene pružaju jedna drugoj, ali i o svojim iskustvima pričale su panelistkinje iz ruralnih i urbanih sredina: Selma Mekić, Ajla Škrijelj, Raza Nikšić, Malina Stanojević i Marijana Šipak na temu “Novopazarska sofra – Gradimo veze i mostove“.

Panelu su prisustvovale i Elma Elfić Zukorlić, pomoćnica ministra obrazovanja i Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti.

One su istakle da iza ovog projekta stoji niz pozitivnih dluka, dvogodišnji rad i puno ideja, a sve u cilju jačanja veza između žena iz ruralnih i urbanih sredina.

“Moram vam priznati da sam danas izuzetno sretna i zadovoljna što sam ovde sa vama i razlozi moje sreće proističu iz niz razloga, podjednako važnih bez obzira kojim bih redom poredala. Prvenstveno mi je drago da sam nakon pune dve godine ovde sa vama , ponovo u svom gradu, društveno aktivna i to upravo na temi ženske solidarnosti  i ženske rodne ravnopravnosti“, govori Elfić Zukorlić.

Ona je istakla da žene moraju biti međusobna podrška na mnoge načine jedna drugoj, bilo da se radi o teškim situacijama, obrazovanju, preduzetništvu ili bilo kojoj drugoj oblasti.

“Postoji nekoliko osnovnih načina na koji žene trebaju i mogu pružiti podršku jedna drugoj: prvenstveno emocionalna podrška, a to jeste slušanje i pružanje razumevanja, topao razgovor, slušanje koleginice, prijateljice bez osuđivanja i naravno ohrabrivanje, podsticanje žena da veruju u sebe, svoje mogućnosti i da budu samouverene; jako bitan način podrške je mentorstvo i obrazovanje, deljenje ličnih iskustava, saveta i veština , kako bi se pomoglo drugim ženama da savladavaju prepreke, ali i pružanje pomoći u sticanju veština i znanja, posebno u oblastima gde su žene manje zastupljene“, navodi ona.

Ona je govorila i o povezivanju žena, organizovanju grupa i zajednica gde žene mogu razmeniti iskustva, informacije i podršku kako bi se stvorile prilike za saradnju i mentorstvo.

“Najznačajnija podrška jeste finansijska – da se negde ukaže prilika da žena ženi pomogne u pružanju finansijske podrške pri pokretanju i razvijanju sopstvenih biznisa ali i deljenje informacija o stipendijama, grantovima i drugim mogućnostima finansijske podrške“, zaključuje Elma.

Gošće su bile Malina Stanojević, predstavnica udruženja “Sačuvajmo sela“ iz Priboja i Marijana Šipak iz udruženja “Seoska žene“ iz Vrnjačke Banje, a sa druge strane Novopazarke Raza Nikšić iz udruženja žena “Pazarski bazar“, Ajla Škrijelj, vlasnica sufenir i gift šopa i Selma Mekić, dizajnerka.

“Mnogo je pozitivnih primera. Evo danas imamo pet panelistkinja koje zaista mogu biti dobri primeri drugim ženama, kako bi dali i pružili inspiraciju i motivaciju za rad svih nas. Važno je da podrška ženama bude kontinuirana i inkluzivna i da žene treba da budu solidarne međusobno bez obzira na razlike u pozadini, kulturi, eticitetu ili bilo kojim drugim faktorima. Grupna podrška i saradnja mogu stvoriti pozitivan uticaj na živote žena i doprineti stvaranju njihovih ciljeva u razlićitim sverama života, zato smo i danas tu“, zaključuje ona.

Panelistkinje su govorile o svojim iskustvima, a prisutne su inspirisale svojom pričom, ostavljajući prostora za njihova mišljenja, sud i pitanja.

Centar “Eduka“ juče je zvanično otvoren u Novom Pazaru.

Eduka je deo obrazovnog sistema koji je usko vezan za fakultet organizacionih studija Eduka, ciljna grupa su mladi osnovnih i srednjih škola, kao i studenti.

 

Autorke: Zerina Torbić i Mejrema Nicević Nokić

Foto: Elmedin Hajrović

CATEGORIES
Share This