DUNP: Podela ESPB bodova za odlazak na studentsku konferenciju – Studenti negoduju, šta kaže parlament?

DUNP: Podela ESPB bodova za odlazak na studentsku konferenciju – Studenti negoduju, šta kaže parlament?

Nakon odluke studentskog parlamenta Državnog univerziteta u Novom Pazaru (SPDUNP) da sve one koji uzmu učešće odlaskom na studentsku konferenciju nagradi ESPB bodovima, kod pojedinih studenata izazvalo je burne reakcije.

Za naš portal studenti kažu da ovaj postupak smatraju suvišnim zbog redovnih studenata koji se zalažu prisustvom i trudom, a iz studentskog parlamenta ističu da je osvajanje bodova vannastavnim aktivnostima prepoznato u zakonu Republike Srbije.

Studenti koji ističu svoje nezadovoljstvo povodom ove situacije su hteli da ostanu anonimni, kako bi, kako kažu, izbegli potencijalne neprijatnosti na fakultetu.

“Nagrađivati studente koji prisustvuju programu svojevoljno smatram neoptrebnim. Na taj način pravdamo izbegavanje obaveznih predavanja i na kraju ih upoređujemo sa studentima koji su redovni i trude se da postignu sve obaveze.

Program jeste dobra prilika za sve studente, ali izgovor za dodelu ESPB bodova samo zato što ustanova organizuje predavanja neformalnog tipa ne daje im za pravo da čine da se ostali studenti osećaju ugroženo“, navodi E.A.

Studenti ističu da “nisu svi u prilici da na taj način sebi priušte dva boda“ i da se iz tog razloga osećaju inferiorno, iako sa druge strane ispunjavaju sve dužnosti na fakultetu.

“Smatram da nije korektno davati dva ESPB boda radi predavanja koja nisu obavezna i vezana za fakultet. Studenti koji redovno dolaze i trude se, sa druge strane nemaju nikakve beneficije“, zaključuje A.S.

Ispred studentskog parlamenta DUNP-a Mina Ćorović govori da je to jedan od mehanizama kojim se trude motivisati studente na društveno koristan rad.

“Studenti koji redovno polažu nastavu i obavljaju predispitne aktivnosti dobijaju 60 ESPB bodova po godini.

Što se tiče dodatnih bodova koje dodeljujemo studentima koji idu na konferenciju, u skladu su zakonom i pravnim propisima ustanove, a mi se na taj način trudimo da ih podstaknemo na vannastavne aktivnosti kako bi se uključili u društveni život“, rekla je Ćorovićeva.  

Pravilnik o vrednovanju vannastavnih aktivnosti studenata DUNP-a uređuje uslove i postupak vrednovanja vannastavnih aktivnosti studenata.

“Sticanje ESPB bodova je nešto što je propisano zakonom o visokom obrazovanju Republike Srbije i što se tiče studenata koji se redovno zalažu oni dobijaju i redovne ESPB bodove za svoje redovno zalaganje, a dodatni ESPB bodovi koje studenti mogu osvojiti i vannastavnim aktivnostima su takođe prepoznati u zakonu, tako da smatramo da nigde ne kršimo odredbe zakona i drugih akata koji uređuju oblast visokog obrazovanja.

To što redovni studenti negoduju je individualna stvar. Oni nisu oštećeni ničim, ali naravno da se trudimo da stimulišemo studente koji učestvuju u vannastavnim aktivnostima kao sastavni deo rada na unapređivanju studentskog standarda“, ističu ispred SPDUNP-a.

Studentska konferencija DUNP-a održava se 11. put po redu i održaće se na Zlatiboru od 17. do 20. novembra u studentskom odmaralištu “Ratko Mitrović“. Tema ovogodišnje konferencije je “Privreda i mladi“, a kotizacija u iznosu od 55 evra jednaka je i za budžetske i za samofinansirajuće studente.

Osim bodova koje će studenti učešćem ostvariti, studenti će pored boravka na Zlatiboru prisustvovati tribinama, panel diskusijama i radionicama.

Podsetimo, ove jeseni na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru školovanje je počela 18. generacija studenata.

Ceo prilog možete pogledati na našim zvaničnim Instagram i Fejsbuk stranicama.

CATEGORIES
Share This