Daćič u novoj vladi: Ministar odbrane, spoljnih poslova ili premijer?

Koju funkciju će u narednoj raspodeli vlasti između SNS i SPS obavljati lider socijalista Ivica Dačić, jedno je od zanimljivijih pitanja uoči formiranja nove vlade. Iako zvanično još nisu počele konsultacije ove dve partije, spekulacije i nagađanja o Dačićevoj političkoj budućnosti su sve učestalije, pa se kreću od pozicije ministra odbrane ili spoljnih poslova, preko premijera do mesta predsednika Skupštine Srbije na kojem je i sada.

Najnovija među spekulacijama prema našim saznanjima je da bi Dačić mogao da se vrati u Ministarstvo unutrašnjih poslova koje je već vodio kada je SPS bio u koaliciji sa DS od 2008. do 2012.

U igri za to mesto je i Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada.

Sagovornici Danasa sa političke scene kažu da se Dačiću ne ostaje u parlamentu, iako tamo ima vrlo lagodan posao, a da se pritom dok je bio u MUP sasvim dobro snašao i osećao na toj funkciji.

Međutim, kako dodaju, ukoliko zaista postoji takva ponuda za Dačića, to bi bilo „uvaljivanje vrućeg krompira“ njemu u ruke s obzirom na to da je stanje u MUP vrlo loše, jer bi Dačić bio prvo lice takve policije.

S druge strane, kako kažu, Dačić nema puno opcija i aduta za trgovanje, osim činjenice da su socijalisti osvojili više glasova nego što je lider SNS Aleksandar Vučić očekivao, i toga da je Dačić odustao do kandidature za predsednika Srbije u korist Vučića ili pak zbog toga što su odbornici SPS potrebni naprednjacima za većinu i to tanku u Skupštini grada Beograda.

Izvor: Nova S

RUBRIKE
Podeli