Britanski parlament raspravljao o islamofobiji

Britanski parlament raspravljao o islamofobiji

U Donjem domu britanskog parlamenta održana je rasprava o islamofobiji za koju su pojedini zastupnici kazali da sve više ugrožava više od tri miliona muslimana koji žive u toj zemlji, javlja Anadolu Agency (AA).

Neki zastupnici su posebno izrazili zabrinutost zbog sve većeg porasta islamofobije diljem Velike Britanije.

Wes Streeting, zastupnik iz reda Laburističke stranke, pozvao je sve strane da prihvate definiciju prema kojoj je islamofobija očigledan „oblik rasizma“.

Podsjetio je na teroristički napad na džamije u Novom Zelandu u martu ove godine kada je ubijen 51 pripadnik islamske vjere.

„Ubica nije imao drugog opravdanja i povoda nego da su oni zaslužili da budu ubijeni samo zbog njihove vjere“, rekao je Streeting te upozorio da mržnja prema muslimanima počinje nekontrolisanim predrasudama u društvu, školi i na radnom mjestu.

Dominic Grieve, zastupnik Konzervativne stranke, kazao je da bi definicija islamofobije mogla u određenoj mjeri štetiti borbi protiv terorizma.

Naz Shah, zastupnica Laburističke stranke, istakla je da Konzervativna stranka nije spremna prihvatiti čak ni činjenicu o postojanju islamofobije niti definiciju ove društvene pošasti.

Britanska vlada još nije prihvatila definiciju islamofobije koju su predložili Parlamentarna grupa svih stranaka (APPG) i Vijeće muslimana Velike Britanije u cilju borbe protiv predrasuda i zločina iz mržnje prema muslimanima.

Prema izvještaju APPG-a, muslimani u toj zemlji su više izloženi zločinima iz mržnje nego pripadnici drugih zajednica.

 

Izvor: AA

CATEGORIES
Share This