Biševac: Vazduh je za 30% manje zagađen u odnosu na 2021. godinu i to je lako proveriti (video)

Biševac: Vazduh je za 30% manje zagađen u odnosu na 2021. godinu i to je lako proveriti (video)

Odbornici Skupštine grada Novog Pazara usvojili su  budžet za narednu godinu u iznosu od oko 3,6 milijardi dinara, uz planirani suficit u iznosu od 100 miliona dinara.

Gradonačelnik Novog Pazar Nihat Biševac kaže da je budžet ovog grada najvažniji dokument kojim se planiraju prihodi i rashodi za narednu godinu, a kako ističe, želje su mnogo veće od mogućnosti, odnosno da su potrebe veće nego što ima novca u budžetu, te je važno odrediti prioritete za šta će se novac trošiti.

„Prioriteti su bili investiranje, poboljšanje uslova života, pre svega infrastruktura u Novom Pazaru, te je ove godine 730 miliona dinara izvojeno za investicije, što je 48 miliona više u odnosu na ovu godinu“, rekao je Biševac.

Najviše novca izdvojeno je za investicije, što je ovom gradu i potrebno.

„Kada govorimo o investicijama u pitanju je komunalna infrastruktura, vodovodna, asfaltiranje puteva, kako bi što pre stvorili bolje uslove za život građanima Novog Pazara“, naglasio je gradonačenik Novog Pazara.

Pored brojnih ulaganja u ovaj grad, Biševac je istakao da Gradska uprava uradila najviše, kako bi se smanjila zagađenost vazduha, ali kako Biševac dodaje, zagađenje vazduha se najviše oseća tokom grejne sezone.

„Izgradnjom toplane na biomasu i izmeštanjem iste iz centra grada, drastično se smanjilo zagađenje vazduha, a to i podaci govore, da je zagađenje vazduha ove godine smanjeno u odnosu na 2021. godinu“, kazao je Nihat Biševac.

Predstavnici lokalne samouprave  na koferenciji za medije kazali su da je vazduh u Novom Pazaru ove godine čistiji u odnosu na prošlu, gde su istakli da će tokom sledeće godine na teritoriji ovog grada biti postavljene još dve automatske merne stanice za praćenje kvaliteta vazduha, što je potvrdio i gradonačelnik Novog Pazara i naglasio da su ti  podaci lako proverljivi, te je na osnovu dospunih podataka sa merne stanice, koji pokazuju da je za 30% smanjeno zagađenje vazduha u odnosu na prošlu godinu.

„Kako bi se zagađenost vazduha smanjila na minimum potrebno je vreme, a mi već i radimo da obezbedimo još dve merne stanice, kako bi imali što bolji uvid u podatke o zagađenju vazduha“, naglasio je Biševac.

Direktor Zavoda za javno zdravlje (ZZJZ) Ševadil Spahić izjavio je tokom jučerašnjeg dana da se ta ustanova ne bavi ispitivanjem zagađenosti vazduha, već dijagnostikovanjem bolesti, dezinfekcijom, dezinsekcijom, deratizacijom i sanitarnim pregledima.

„Kod nas ne stižu ti podaci od Agencije ili lokalne samouprave, iako smo tražili od 2020. godine te informacije kako bi sastaviti šestomesečni i godišnji izveštaj, za koji smo nadležni za Program od opšteg interesa koji se šalje Institutu BATUT. Neki nas kritikuju zbog informacija o zagađenju vazduha, a mi smo neko ko na svim medijima obaveštava građane o predlozima mera, ne samo kada je aero zagađenje upitanju, već i drugi problemi“, rekli su iz ZZJZ.

Stručne službe lokalne samouprave, na zahtev “Gradske čistoće”, ocenile su da oko 70 stabala topole na groblju Gazilal “obolela” i predstavljaju opasnost po prolaznike , objekte i saobraćaj, zbog čega je dato mišljenje da budu uklonjena.

“Stručna lica iz Gradske uprave su izašla na teren utvrdila su stanje stabala, gde je oko 70 stabala topole, starosti oko 50. godina,  na groblju Gazilar, bilo je uočeno sušenje primarnih i sekundarnih grana, kao i oštećenje kore, što je ukazalo na to, da su stabla “obolela”, te predstavljaju opasnost za građane, saobraćaj i okolne objekte, pa je u skladu sa tim određeno je da se na bezbedan način izvrši uklanjanje stabala i taj postpak je započet, a na njihovom mestu biće zasađena nova stabla. Ove godine posadili smo 1.135 stabala”, rekao je gradonačelnik Novog Pazar.

Biševac je kazao da je odvojen budžet za određene ekološke akcije, ali kako je pojasnio u ovom gradu nema stručnog kadra koji se bave ekologijom, te je pozvao građene da ukoliko imaju dobru ideju za unapređenje ekološkog sistema, da se jave, a to će lokalna samouprava podržati i sprovesti u delo.

On je istakao da ima kritika na rad lokalne samouprave, ali se oni trude da sve ono što je moguće i što je realno urade, kako Biševac kaže, važno što imaju dobru saradnju sa Udruženjem građana, a cilj je samo jedan, unaprediti život u Novom Pazaru.

„Radi na sanaciji deponije Golo Brdo, kao i realizaciji velikog projekta formiranja regionalne deponije u Milatkoviću, koja će opsluživati Novi Pazar, Tutin i Rašku“, naglasio je Biševac i dodao da je u toku izrada projekta za izgradnju kanalizacione mreže, izgradnju kolektora i izgradnju fabrike otpadnih voda.

Stranka demokratske akcije Sandžaka (SDA) i Stranka pravde i pomirenja (SPP) potpisale su sporazum o formiranju novog saziva za Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV).

Nakon potpisivanja sporazuma za BNV predsednik Stranke pravde i pomirenja (SPP) Usame Zukorlić, rekao je da su dve najznačajnije partije našle zajednički jezik za interes bošnjačkog naroda i napravili dogovor kako će u daljem periodu raditi BNV.

Predsednik Stranke demokratske akcije Sandžaka (SDA) Sulejman Ugljanin, kazao je da je osnovni zadatak BNV zaštita bošnjačkog nacionalnog interesa u ovoj zemlji.

Nositeljka liste “SPP – dr Misala Pramenković” i bivša potpredsednica SPP-a Misala Pramenković izabrana je za novu predsednicu Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV).

” Želimo da nastavimo gde se stalo. Da imamo Vijeće koje je dostupno svim Bošnjacima, da bude otvoreno za sve. Izazovi sa kojima se mi manjjnski narodi susrećemo su veliki i treba da nastavimo da radimo. Već ću večeras zamrznuti funkciju potpredsednice SPP-a. Ovo je kuća svih nas, i pozivam vas da potpuno otvoreno krenemo na zajednički put. Smatram da je istorijski korak za unapređenje prava Bošnjaka”, kazala je predsednica BNV.

Na drugoj sednici Bošnjačkog nacionalnog vijeća, za potpredsednike danas su imenovani Sead Šemsović, Mustafa Fetić, Jasmina Curić i Edin Numanović.

Vijećnici su za predsednika Izvršnog odbora ovog nacionalnog organa izabrali Fuada Baćićanina, a za potpredsednicu Sajmu Dazdarević.

Novoizabrani članovi BNV su Muhedin Fijuljanin, Kemal Džemić, Adnan Bjelak, Ahmed Bihorac i Denis Martinović.

Novi sekretar ovog organa je Samer Jusović.

Gradonačenik Novog Pazara osvrnuo se i  na novu koaliciju Bošnjačkog nacionalnog viijeće (BNV) gde je kazao da poštuju izbornu volju građana.

„Ko kog je na čelu ima ćemo dobru saradnju, kao i do sada što je bila praksa, ali naravno i sa svim ostalim institucijama, gledaćemo da saranja bude na zadovoljavajućem nivou u interesu svih građana Novog Pazara“, rekao je Biševac.

Kada je u pitanju rad medija, to treba dati građanima da oni prokomentarišu, ali kako gradonačelnik ističe da mediji imaju veliki značaj u kreiranju kritičkih mišljenja u jednoj lokalnoj zajednici.

„Mi smo, sigurno, jedini grad koji najviše odvaja za medije, te na taj način želimo da podstaknemo medije da na zdrav način obaveštavaju i da građani imaju tačne i provere informacije.

Biševac je naglasio rad Novi Pazar će i ove godine umesto za organizovanje Novogodišnjeg dočeka novac iz bužeta, u iznosu od šest miliona dinara, preusmeriti na one kojima je podrška najpotrebnija.

Odlukom Gradskog veća, a na inicijativu gradonačelnika Nihata Biševca, tradicionalnom prazničnom poklonu radovaće se mališani sa retkim i malignim bolestima, deca sa smetnjama u razvoju i deca bez roditeljskog staranja.

Novi Pazar od 2016. godine  novac za proslavu nove godine usmerava na decu bez roditeljskog staranja.

Podsećanja radi, direktor Javnog preduzeća za uređivanje građevinskog zemljišta Mujo Šaćirović  je u telefonskom razgovoru za portal A1 rekao da ove godine neće biti dekorativne rasvete za novogodišnje praznike, a takva odluka doneta je usled mera štednje zbog energenstke krize.

”Iako se približava sezona odmora i božićnih i novogodišnjih praznika, ove godine u skladu sa merama Evrope, Republike Srbije, tako je i Novi Pazar doneo odluku da se neće raditi dekorativna rasveta”, rekao je Šaćirović.

Nihat Biševac zaključio je da u 2023. godini zadatak lokalne samouprave jeste stvaranje pozitivne klime u Novom Pazaru.

Aiša Alić

 

 

 

 

CATEGORIES
Share This