5% vozača u Sandžaku koristi telefon dok vozi

5% vozača u Sandžaku koristi telefon dok vozi

Novopazarska saobraćajna policija u okviru akcije “Fokus na putu“ u periodu od 9. do 15. oktobra kontrolisala je 682 vozača tokom koje je ukupno 28 sankcionsiano zbog nepropisne upotrebe mobilnog telefona, saznaje portal A1.

Ukupno 20 vozača na teritoriji Grada Novog Pazara kažnjeno je zbog upotrebe mobilnog telefona, šest na teritoriji opštine Sjenica i dva na teritoriji opštine Tutin.

Nije bilo učesnika u saobraćaju koji su nepropisno upotrebljavali audio uređaje, kao ni pešaka koji su koristili slušalice u oba uha.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, u istoimenoj akciji na teritoriji Srbije u organizaciji ROADPOL-a i kontrolisanjem 58.056 vozača, otkrili i procesuirali 15.832 prekršaja, od kojih je 3.830 vozača sankcionisano zbog nepropisne upotrebe mobilnog telefona, 94 vozača zbog nepropisne upotrebe audio-uređaja i 624 pešaka zbog korišćenja slušalica u oba uha.

“Ističemo da je nepropisna upotreba mobilnog telefona, u široj međunarodnoj zajednici, prepoznata kao jedan od glavnih uzroka odvlačenja pažnje od elemenata bezbednosti u saobraćaju, kao i da smanjena pažnja kod učesnika u saobraćaju povećava rizik od saobraćajne nezgode od 4 do 20 puta“, navodi se u saopštenju MUP-a.

Takođe, prema istraživanju Agencije za bezbednost saobraćaja, oko 5 odsto vozača koristi mobilni telefon na nepropisan način, a pripadnici MUP-a su nastojali da ovom akcijom, kroz brojne apele i najavljivanje akcije u medijima, preventivno utiču na sve učesnike u saobraćaju i upozore ih na opasnost od odsutnosti pažnje kada za vreme vožnje ili prelaska kolovoza nepropisno koriste mobilni telefon ili audio-uređaje.

Inače, od početka godine pripadnici Uprave saobraćajne policije MUP-a sankcionisali su više od 40.000 vozača zbog nepropisne upotrebe telefona i više od 3.000 pešaka zbog nepropisne upotrebe telefona ili audio-uređaja.

CATEGORIES
Share This