ZZJZ:Raste broj zaraženih korona virusom

ZZJZ:Raste broj zaraženih korona virusom

Devet osoba je u poslednjih sedam dana u Novom Pazaru inficirano korona virusom, pokazuju podaci Zavoda za javno zdravlje.

 

Od poslednjeg preseka, testirano je ukupno 42 osobe, od kojih je njih 33 bilo negativno, dok je kod devet  potvrđeno prisustvo korona virusa. Prema podacima Zavoda, u prvih sedam dana jula zabeležen je samo jedan slučaj zaražavanja. U Srbiji se poslednji dana beleži porast broja inficiranih korona virusom, a u poslednja 24 časa zabeleženo je 2.050 novih slučajeva. Od posledica koje izaziva korona virus umrle su tri osobe.

Epidemiolog Branislav Tiodorović kaže da je kentaur soj koronavirusa preko Velike Britanije došao u Evropu, da polako raste zabrinutost, i da bi trebalo da budemo ozbiljni i oprezni. ‘’ Polako raste zabrinutost, treba biti vrlo oprezan i ozbiljan. Nošenje maske u zatvorenom, i na otvorenom ako je nemoguće držati distancu. To se odnosi na sve, ali pre svega na teške hronične bolesnike i na one sa padom imuniteta“, ističe Tiodorović.

Prema njegovim rečima, po svemu sudeći, ovde je mnogo blaža klinička slika. „Retke su teške komplikacije i pre svega se odnose na teške hronične bolesnike i na nevakcinisane. Kada pogledamo podatke koje imamo svake večeri, broj pregleda je u porastu“, kaže Tiodorović. Napominje da je najmanje dvostruko više zaraženih od broja potvrđenih slučajeva.

RUBRIKE
Podeli