ZZJZ:Novopazarcima 2000 doza vakcine protiv sezonskog gripa (video)

Novopazarskom Zavodu za javno zdravlje stiglo je 2.800 doza vakcina protiv sezonskog gripa od čega će 800 doza biti prosleđeno tutinskom Domu zdravlja. Vakcinacija građana počeće u ponedeljak a poučeni iskustvom od ranije gde je odziv bio slab, lekari apeluju na stanovništvo da se vakciniše zbog sveukupne epidemiološke situacije.

 

Ove godine oni koji žele da se vakcinišu protiv sezonskog gripa moraće prvo da se obrate svom izabranom lekaru koji će mu izdati potvrdu sa kojom će moći da se vakciniše na jednom od tri punkta koji će biti postavljeni. Doktor specijalista higijene i humane ekologije Selma Bihorac u izjavi za portal A1 kaže da je ovogodišnja vakcina protiv sezonskog gripa četvorovalentna.

” Prosto iz potrebe koja se javila tokom analiza i uputa Svetske zdravstvene organiozacije, odlučeno je da vakcina bude dopunjenajoš jednim tipom B virusa i sada je četvorovalentna”- kaže doktorka Bihorac

Vakcinu mogu primiti trudnice, osobe starije od 65 godina, dijabetičari, osobe sa bolestima sistema disanja, kardiovaskularnog sistema i bubrežni bolesnici ali i deca starija od šest meseci.

”Postoje i epidemiološke indikacije gde svi zdrastveni radnici bi trebalo da prime ovu vakcinu kao i lica koja su smeštena u gerontološkim centrima i zaposleni u ovim ustanovama”– napominje Bihorac.

Epidemiolozi ističu da je  u poslednje dve godine zainteresovanost građana za vakcinu protiv sezonskog gripa bila smanjena i da je tokom prošle potrošeno 1.800 doza.

”Veliki broj vakcina je vraćen. Apelujemo na stanovništvo da, sada kada je vakcina četvorovalentna i kada osobe starije od 65 godina mogu da je prime, što nije bio slučaj sa trovalentnom vakcinom, se odazovu pozivu i vakcinišu. Vakcinu protiv sezonskog gripa mogu primiti i svi oni koji su vakcinisani vakcinom protiv kovida 19”-zaključuje doktorka Selma Bihorac.

Nakon vakcinisanja potrebno je dve do tri nedelje da bi se razvio imunitet, a vakcina protiv sezonskog gripa štiti od 6 meseci do godinu dana. Na kraju lekari napominju da se epidemija sezonskog gripa očekuje krajem decembra.

RUBRIKE
Podeli