Zorana Mihajlović: Bez restrikcija i poskupljenja struje

Zorana Mihajlović: Bez restrikcija i poskupljenja struje

Neće biti restrikcija električne energije i o tome ne razmišljamo, poručila je ministarka Zorana Mihajlović nakon potpisivanja Memoranduma o razumevanju u okviru projekta „Obnovljivi izvori energije okruga u Srbiji – faza 1“. Istakla je i da se preporuke za smanjenje potrošnje ne odnose na škole, vrtiće i bolnice. Kako je navela ministarka, sve što je Vlada Srbije do sada uradila, a posebno od početka ove godine, dovoljna je osnova da možemo da imamo dovoljno električne energije.

„Ono što ja stalno govorim i zašto smo insistirali na merama štednje, jeste da pokušamo da smanjimo potrošnju da ne bismo toliki novac davali na uvoz električne energije. Sve što nam treba mi ćemo uvesti od električne energije, uvozili smo do 4 do 11 odsto letos, doduše ovih dana imali smo vetar pa smo uspeli da proizvedemo nekih 4 do 7 posto naše potrošnje, pa smo čak uspeli nešto malo i da izvezemo, ali suštinski mi ćemo sigurno uvoziti električnu energiju tokom zime i svesni smo da će ta cena da bude visoka, i to je jedini razlog što molimo za štednju. Ne da bismo izbegli restrikcije, već da bismo manje novca platili“, objasnila je ministarka.

Dodala je da nova poskupljenja nisu u planu, ni za domaćinstva ni za privredu.

„Mi već sada imamo i cene električne energije i za domaćinstva i za privredu koje su mnogo niže nego što su u Evropi, ali takvo je stanje, u krizi smo i naša jedina briga jeste da obezbedimo dovoljne količine energije. Obezbedili smo dovoljno mazuta, dovoljno nafte i naftnih derivata, imamo dovoljne količine gasa, u oba skladištu taj gas nesmetano ide Balkanskim tokom, a što se tiče električne energije većinski deo se proizvodi ovde a ono što ne može, to se uvozi“, kazala je ministarka.

Ponovila je da je Srbija uradila sve što je mogla da stvori svoju bazu, uz opasku da kad su velike krize u svetu i kada situacija ne zavisi potpuno od nas „uvek može da se desi neki delić na koji nismo mogli da računamo“

„Mi smo negde sa svojim kriznim planovima i na nepredviđene situacije spremni. U tom slučaju, imamo dovoljno mazuta i u robnim rezervama i svaki grad će dobiti dovoljno mazuta da mogu građani da se greju“, rekla je ministarka.

„Preporuke za smanjenje potrošnje ne odnose se na škole, vrtiće i bolnice“

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović demantovala je pojedine medijske navode o tome da će školama biti naloženo da temperatura u učionicama bude 20 stepeni, rekavši da se preporuke Ministarstva ne odnose na škole, vrtiće i bolnice, saopštilo je resorno ministarstvo.

„Što se tiče štednje, često se čuje da je Ministarstvo rudarstva i energetike naložilo da se smanji temperatura grejanja u školama i vrtićima. To nije tačno i demantujem takve navode. Preporuke smo dali javnim preduzećima, državnoj upravi, lokalnim samoupravama, državnim institucijama. Predložene preporuke za smanjenje potrošnje električne i toplotne energije nikada nisu obuhvatale škole, vrtiće i bolnice, to su ustanove koje su izuzete iz svih preporuka“, rekla je Mihajlovićeva u Kragujevcu, odgovarajući na pitanja novinara.

Ukazala je da su Ministarstvu do sada plan štednje dostavile 73 lokalne samouprave, 29 javnih preduzeća, 18 državnih institucija i da očekuje do prvog oktobra da spisak bude kompletan.

Izvor:RTS

CATEGORIES
Share This