Zemlje sa najdužim godišnjim odmorom

Zemlje sa najdužim godišnjim odmorom

Godišnjeg odmora nikad dosta i malo je onih koji ga se dobrovoljno odriču. Sajt „Emplojment lou“, koji se bavi zapošljavanjem, uradio je istraživanje u 25 zemalja o broju dana godišnjeg odmora na koje zaposleni imaju pravo.

Austrija je po mnogim dobrim stvarima na prvom mestu, pa čak i po dužini godišnjeg odmora. Zaposleni u toj zemlji mogu da se odmaraju i do 40 radnih dana, koji su im, naravno, plaćeni. Uz Austiriju i Nemačka, Francuska i Danska su raj za radnike.

Ako se uz plaćeni odmor uračunaju i praznični neradni dani, žitelji ovih zemalja su u prilici da na odmoru provedu skoro dva meseca godišnje.

U samom vrhu su i Brazil, Velika Britanija, Australija i Češka. Zanimljivo je da se na dnu ove liste nalazi Amerika, gde odmor postoji, ali nije plaćen.

Amerika je sasvim drugačiji sistem od svih ostalih u okviru koga postoji mnogo fleksibilnih mogućnosti. Tamo ljudi mnogo više zarađuju i sami biraju koliko će ostati na odmoru.

U nekim državama plaćeni odmor je 15 dana, s tim što njihovi radnici imaju i takozvane stimulativne dane.

To u praksi znači da, ako je neko imao dobar učinak, bio produktivan i efikasan, može da koristi te dane, kojih u proseku bude 15.

Srbija je zlatna sredina kada je u pitanju godišnji odmor, a zakon predviđa minimum 20 plaćenih radnih dana. Zakonski minimum se uvećava na osnovu doprinosa u radu, uslova rada, radnog iskustva i drugih kriterijuma utvrđenih kolektivnim ugovorima ili pravilnicima o radu.

Na osnovu toga može se reći da u Republici Srbiji godišnji odmori u proseku traju između 20 i 30 radnih dana.

 

Izvor: RTS

CATEGORIES
Share This