Zašto su električni trotineti i bicikli loši za razvoj deteta? (VIDEO)

Zašto su električni trotineti i bicikli loši za razvoj deteta? (VIDEO)

Na ulicama Novog Pazara sve češće možemo videti električne trotinete i bicikle koji postaju sve popularniji, kako među starijom, tako i u mlađoj populaciji. Nameće se pitanje, da li su ona dobar izbor za razonodu deci ili potencijalan problem za dalji rast i razvoj?

Električna prevozna sredstva kao što su trotineti i bicikli trenutno važe za najpopularnija vozila širom sveta koja su se prvi put pojavila u Austriji krajem 2018. Od tada su naizgled svuda, a od nedavno postoji mogućnost njihovog iznajmljivanja i kod nas. Nesumnjivo je da postoje varijabilni razlozi koji su ih učinili sve popularnijim, a to su isplativost, izbegavanje gužvi, kompaktnost, zabava, kao i nezaobilazni faktor odgovornog ponašanja prema životnoj sredini.

Dok je u gradovima čija infrastruktura obezbeđuje kretanje vozača e-trotineta i bicikala uz postojanje biciklističkih traka olakšano, u manjim gradovima je stanje drugačije. Ta situacija povećava rizik kada je reč o nezgodama na putu i u saobraćaju. Osim pomenutih benefita električnih prevoznih sredstava, ono što je nezaobilazna činjenica jeste da se sve veći broj ljudi, pa i dece se odlučuje na kupovinu istih i tako fizička aktivnost ostaje po strani, što ih indirektno čini negativnim faktorima kada je reč o pravilnom rastu i razvoju, pogotovu kod naših najmlađih.

“Što se tiče upotrebe električnih trotineta i bicikala, nikako ne preporučujemo njihovu upotrebu u periodu kada deca treba da se razvijaju, zbog fizičke neaktivnosti koja je u velikoj meri već rasprostranjena“, rekao je za A1 fizioterapeut Adis Dulić.

Zdravi stilovi života deci se intenzivno promovišu u cilju stvaranja zdravih i potrebnih navika radi daljeg razvijanja kako motoričkih tako i intelektualnih sposobnosti koje će im obezbediti srećno detinjstvo, bolje uslove za razvoj i kvalitetniji odskok u budućnost.

“Apelujem na roditelje da svoju decu, ukoliko to uslovi dozvoljavaju, puste pešaka u školu i apelujem na njih da ih upišu na neki sport, da se što više kreću kako bi imali pravilan rast i razvoj“, dodao je Dulić.

Prema izmenama zakona o bezbednosti u saobraćaju mlađi od 14 godina neće smeti da upravljaju lakim električnim vozilom, a ono što se vozačima ovih sredstava i roditeljima savetuje jeste edukacija i informisanje o potencijalnim rizicima koji dolaze sa upotrebom električnih trotineta i bicikala.

Mejrema Nicević

 

 

CATEGORIES
Share This