Vučić posle sastanka sa Erdoganom: Kao i uvek – odličan i prijateljski razgovor

Kao i uvek do sada imao sam odličan, prijateljski i otvoren razgovor sa Erdoganom, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je u Palati Srbija u Beogradu razgovarao u četiri oka s predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom.

„Razmenili smo mišljenja o svim pitanjima od značaja za naše dve zemlje, kao i o aktuelnim geopolitčkim izazovima na regionalnom i globalnom planu“, napisao je Vučić na Instagram nalogu buducnostsrbijeav.

Posle ovog sastanka, usledio je i plenarni sastanak delegacija Srbije i Turske, a zatim i potpisivanje sedam međudržavnih protokola i sporazuma. Nakon toga će se Vučić i Erdogan obratiti privrednicima dve zemlje na poslovnom forumu.

Predstavnici vlada dve zemlje potpisali su, u prisustvu Vučića i Erdogana, protokol o izmenama i dopunama Sporazuma o uzajamnom ukidanju viza potpisanog u Beogradu 10. jula 2010. godine i sporazum o uzajamnom podsticanju i zaštiti ulaganja.

Potpisani su i sporazum o saradnji u oblasti inovacija u naprednim tehnologijama, memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti suzbijanja šumskih požara i memorandum o saradnji u oblasti medija i komunikacija.

Dve strane potpisale su i memorandum o saradnji u oblasti elektronske uprave između Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Srbije i Kancelarije digitalne transformacije Predsedništva Turske.

Ranije je Vučić priredio svečani doček predsedniku Turske Redžepu Tajipu Erdoganu ispred Palate Srbije, uz državne i vojne počasti. Nakon toga je počeo sastanak dva lidera.

Erdogan je u utorak uveče stigao u dvodnevnu posetu Srbiji, a na aerodromu „Nikola Tesla“ dočekali su ga Vučić, ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

Tokom popodneva, dva predsednika posetiće i Beograd na vodi.

Pre tri godine, Erdogan je bio u poseti Srbije, kada je sa Vučićem položio kamen temeljac sa izgradnju autotputa Beograd – Sarajevo.

Erdogan je u Beograd doputovao iz Sarajeva, a iz Srbije odlazi u Hrvatsku, koja je poslednja destinacija na njegovoj mini balkanskoj turneji.

Izvor: N1

Foto: Instagram (bududćnostsrbijeav)

RUBRIKE
Podeli