Vučić: Nema opasnosti u Sandžaku

Vučić: Nema opasnosti u Sandžaku

U Sandžaku nema nikakve opasnosti za ustavno-pravni poredak Srbije niti postoji mogućnost da se on ugrozi, a naši nadležni organi svaki potencijalni problem u tom i bilo kojem drugom regionu rešili bi bez ikakvih problema, izjavio je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Ukoliko bi stvarno ugrozili ustavno-pravni poredak Srbije, rešili bismo to za 24 sata, poručio je Vučić na sednici Skupštine, odgovarajući na pitanje lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja.

Vučić je ocenio da predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća Sulejman Ugljanin, koji to pitanje potencira, nema nikakav kapacitet, jer građani ne misle kao on, čak ni predsednici opština u Sandžaku koji su iz njegove partije.

Ja molim Bošnjake u Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici, kao i one koji žive u Priboju, Prijepolju i Novoj Varoši, da ne nasedaju na njegove trikove, rekao je Vučić, konstatujući da Ugljanin svojim istupima ne može nikoga da ugrozi, osim što najveću štetu pravi Bosni i Hercegovini. Šešelj je od Vučića zatražio i da ni po koju cenu država ne prizna optužnice koje kosovsko tužilaštvo podiže protiv vojnih i policijskih generala, kao ni presude tih sudova.

Vučić je u odgovoru istakao da su u Haškom tribunalu srpskim generalima sudili za sve moguće zločine koje su mogli da pronađu i da je zato nemoguće da sad kosovski organi izmišljaju nove, tako da se zna kakvi će biti postupci srpskih nadležnih organa po pitanju kosovskih optužnica.

Ne verujem da bi predsednica Vlade išla protiv naše političke volje i da bi Vlada donela drugačiju odluku, rekao je Vučić.

On je naveo da obaveštajni podaci govore da su u Prištini pripremili optužnicu protiv generala Ljubiše Dikovića, dok za Božidara Delića, čije ime se nezvanično pominje, nije dobijena takva informacija.

Govoreći o pregovorima o Kosovu Šešelj je preneo stav da ne treba razgovarati o bilo čemu dok se ne razreši pitanje formiranja Zajednice srpskih opština i ne ukinu takse na robu iz Srbije.

On je Vučiću preporučio da, obzirom da državnu politiku određuje Vlada, a predsednik predstavlja Srbiju, to iskoristi kao „dobar manevarski prostor“.

Za svaki spoljnopolitički nastup treba Vlada da zaseda i odredi političke okvire. Potrebno je, iz taktičkih razloga, da svaki put kažeš: ja hoću, ali neće Vlada koju ovde zastupam, to je dobar manevarski prostor koji treba iskoristiti, posavetovao je Šešelj Vučića.

 

Izvor: Danas

Foto: Printscrean RTS

CATEGORIES
Share This