Virusolog: Na dnevnom nivou i do 20.000 novozaraženih

Virusolog: Na dnevnom nivou i do 20.000 novozaraženih

U narednom periodu se očekuje porast broja zaraženih, te će se broj poniztivnih na dnevnom nivou kretati  i do  20.000 novoinficiranih, je danas virusolog i mikrobiolog Veterinarskog specijalističkog instituta Milanko Šekler.

“Nema ničega neobičnog da se novi sojevi brže šire, to je tačno. Za sada nema nagoveštaja da izazivaju težu kliničku sliku od do sada poznatih sojeva omikrona”, rekao je Šekler za TV Prva.

Na pitanje zašto koronu dobijaju ljudi koji su je preležali čak i više puta, pa i vakcinisani, on je  kažao da se i grip vraća ako ga preležimo, pa to nikome nije neobično.

Prema njegovim rečima, važan je pre svega individulani imunitet.

“U decembru 2020. sam rekao da vakcina nije čarobni štapic i da ne treba očekivati čudo od vakcine. Ona služi da se bolest lakše podnese”, kazao je Škeler.

Dodao je i da razume i zašto neke zemlje gde je broj zaraženih prevazišao broj inficiranih u odnosu na prethodni talas, a nisu uvele posebne mere.

“Moraju da se naviknu da žive u takvim okolnostima. Oni koju su vakcinisani isto treba da vode računa, ali mora da se zna da su male šanse da se bolest kod njih iskomplikuje”, rekao je Šekler.

Mere zaštite svode se, kako je dodao, u velikoj meri na individualnu odgovornost, prema zdravlju i prema društvu.

Aiša Alić

RUBRIKE
Podeli