“Veče za Fićeta” večeras u Kulturnom centru “Vrt 369”: Svedočanstvo o kulturno-umetničkoj sceni Novog Pazara

“Veče za Fićeta” večeras u Kulturnom centru “Vrt 369”: Svedočanstvo o kulturno-umetničkoj sceni Novog Pazara

Izložba fotografija i ilustracija istaknutog novopazarskog karikaturiste, umetnika i ilustratora Fikreta Hajdinovića održaće se večeras u Kulturnom centru “Vrt 369” pod nazivom “Veče za Fićeta”.

Veče će biti posvećeno Hajdinovićevom delu i stvaranju koje je obeležilo kulturno-umetničku sliku Novog Pazara.

“Pored svoje umetničke karijere, kao karikaturista i ilustrator, Fiće je bio i basista u poznatoj rok grupi Sigma. Svojim radom i talentom, ostavio je neizbrisiv trag u kulturnoj sceni našeg grada”, navode organizatori ove izložbe u pozivu.

Posetioci izložbe imaće priliku da vide njegove umetničke interpretacije koje su bile deo brojnih poznatih publikacija. Osim toga, članovi grupe “Sigma” čiji je Hajdinović bio deo, izvešće nekoliko pesama na kojima je radio, kako bi oživeli njegovu muzičku zaostavštinu.

Na Fejsbuk stranici “Priče o Pazarcima” navodi se tekst koji je posthumno objavljen, a govori o doživljaju umetničkog pristupa Fikreta Hajdinovića.

”Rahmetli Fikreta Hajdinovica nisam imao čast i priliku upoznati lično. Dok se nižu ovi redovi na um čoveku pada plakat „Novi Pazar-moj zavičaaaj“, koji je prisutan u svakom pazarskom ugostiteljskom objektu, koji smo godinama merakom gledali i analizirali, „istraživali“, ne znajući ko je uopšte autor istog…

Duboko svestan da ću premalo reći o njemu, zadovoljiću se time da bar na ovaj način pokušam ovekovečiti ovog velikog čoveka, svojevrsnog umetnika, muzičara, sinonima rok grupe Sigma, sportiste, fudbalera, košarkaša, gimnastičara, dobitnika zlatne medalje na sandžačkim igrama…

U vreme kada je bilo moderno svirati gitaru i imati svoj bend, na šta ni on nije bio imun, te je, sa svojim drugarima iz detinjstva, kasnije i Gimnazije, rahm. Senkom Rašljaninom i Tigrinom Kačarem, osnovao i danas čuveni bend pod imenom ,,Sigma”, sa kojim su, kao gimnazijalci, nastupali u Beogradu, na Gitarijadi u Zaječaru, bavili se autorstvom i komponovali, svirali igranke i danonoćno bili aktivni sve do završetka školovanja u Gimnaziji i odlasku na fakultete u Beograd. Taj bend, kako je jedne prilike i istakao član istog, Tigrin Kačar, u tom dobu je bio u 1. ligi demo-bendova u bivšoj Jugoslaviji.

Doba prethodno spomenuto, 70-te godine, bez bojazni možemo označiti i kao doba stripa, „literature“ tadašnjih generacija…

„Možeš da gledas u sliku cele nedelje i da nikad više ne pomisliš na nju. Možeš da pogledaš sliku na sekundu i da razmisljaš o njoj celog života.“

Ova izreka španskog slikara Joana Mira, oslikala je u potpunosti svest njegove generacije s jedne strane i rahm. Fikreta, s druge, koji je imao drugačiji pristup i svest o svetu stripa, a koja je i rezultirala rađanjem ljubavi prema umetnosti, crtanju, te je svoje prve korake u svetu istog napravio još kao osnovac, crtajući svoje stripove, a porodica i prijatelji u tome su mu bili ogromna podrška.

Neprestano je, naredne četiri decenije stvarao, i zaista je teško pobrojati svu njegovu kulturnu zaostavštinu. Na izložbama, tri samostalne i više zajedničkih, na kojima je učestvovao, prezentovan je sami mali deo opusa ovog vrsnog umetnika, a sama javnost jos uvek nema uvida u mnoštvo dela koja su ostala iza njega. U životu ga je nesumnjivo ispunjavala ljubav prema onome što je radio, međutim, mnogo više od toga ispunjavala ga je i bila mu je daleko važnija i jača ljubav prema porodici i prijateljima, i u tom krugu ostao je upamćen kao jako posvećen muž, otac i prijatelj, a ceo grad, zajednica, upamtila ga je i pamtiće ga kao jednog od svojih najboljih i najvrijednih sinova i takav spomen na njega preneti na generacije koje dolaze”, navodi se u ovom tekstu.


Fikret Hajdinović rođen je 1959. godine u Novom Pazaru. Studirao je Istoriju umetnosti u Beogradu. Od 1978. objavljuje stripove i ilustracije u raznim listovima, kao što su Politika, Dečije novine, Oslobođenje. Uz pomoć prijatelja pokrenuo je časopis za decu “Ik”, koji je brojao 11 izdanja. Ilustrovao je nekoliko knjiga i udžbenika, bio je član SULU-a i prve novopazarske rok grupe “Sigma”.

Veče za Fićeta” će se održati u Alternativnom kulturnom centru “VRT 369” u Novom Pazaru, u naselju Vojniće sa početkom u 20 časova.

CATEGORIES
Share This