Vatrogasci iz Novog Pazara uputili važan apel građanima (VIDEO)

Vatrogasci iz Novog Pazara uputili važan apel građanima (VIDEO)

Načelnik novopazarske vatrogasne službe, Darko Belić, u svom obraćanju građanima Novog Pazara istakao je da sa toplim vremenom pristiže i veći broj poziva građana koji prijavljuju divlje požare nastale usled paljenja strništa, nekošenih livada i sličnih stvari, uputivši apel da više to ne rade. 

Nezadovoljan učestalom situacijom i komentarišući sve češće pozive građana, načelnik Belić ističe da, osim što štete životnoj sredini i zajednici, oni koji stoje iza ovih postupaka pričinjavaju i veliku materijalnu štetu.

“Molimo građane da to ne rade jer to nije u skladu sa zakonom. Pored toga, izazivaju se velike materijalne štete na građevinskim objektima koji su neposredno ugroženi, a i ugrožavaju svoje zdravlje, čak je ranije dolazilo i do smrtnih slučaja. To je kažnjivo i preduzimaćemo nove represivne mere. Za fizička lica zaprećena je kazna od 10 do 50 hiljada dinara, za pravna lica od 300 hiljada, pa do milion dinara“, navodi Belić u apelu.

On dodaje da građani obično misle da je “lako kontrolisati tu vrstu požara“ i da će “ostati na toj parceli“, međutim, kako kaže, vremenske prilike često razbukte požar koji se kasnije “otme kontroli“.

“S obzirom da dolazi i grejna sezona, apelujem na građane da paze i koriste sredstva u skladu sa njihovim tehničkim karakteristikama, bilo da se radi o elektroinstalacijama, bilo da se radi o pećima na čvrsto gorivo. Pazite na tehnička uputstva i koristite elektro-provodnike koji su kvalitetni. Budimo obazrivi“, poručuje on.

Podsećanja radi, početkom ove godine, Belić je izjavio da su vatrogasno-spasilačke jedinice u Novom Pazaru, Sjenici, Tutinu i Raški u okviru projekta “Budimo pripremljeni” dobile vrednu opremu i unapredile znanja i veštine.

CATEGORIES
Share This