Usvojen izveštaj poverenice za zaštitu ravnopravnosti u 2018.godini

Usvojen izveštaj poverenice za zaštitu ravnopravnosti u 2018.godini

Skupština Srbije usvojila je izveštaj Poverenika za zaštitu ravnopravnosti za 2018. godinu tokom koje je najviše pritužbi podneto zbog diskriminacije na osnovu invaliditeta, i to više od četvrtina pritužbi.

Zatim slede pritužbe na diskriminaciju zbog starosnog doba, pola i rođenja, pa na osnovu zdravstvenog stanja, a ispod šest procenata pritužbi je zbog diskriminacije po osnovu nacionalne pripadnosti bračnog i porodičnog statusa i seksulane orijentacije, navela je ranije poverenica Brankica Janković u Skupštini Srbije predstavljajući izveštaj.

Janković je rekla da je starosno doba na drugom mestu po broju pritužbi i da se najveći broj odnosi na diskriminaciju dece, posebno nedostatak pratilaca i ličnih pedagoših asistenata, odnosno pitanje neadekvatne podrške u sistemu obrazovanja.

Janković je rekla da je broj pritužbi povećan na diskriminaciju dece uticala primena Zakona o finansijskoj podršci porodica sa decom, zbog čega je institucija na čijem je čelu podnela više inicijativa za izmenu zakona i predloge za ocenu ustavnosti i zakonitosti.

Ona je kazala da su po pitanju starosne diskriminacije građani koji imaju više od 50 godina u pritužbama navodili da su diskriminisani u postupku zapošljavanja i rada, odnosno da su rasporedjivani na niža radna mesta ili im je otkazivan ugovor o radu ili pak nije zaključivan zbog godina.

Osvrćući se na pritužbe o govoru mržnje, ona je rekla da su im najviše izložene žene i LGBT populacija.

Po osnovu nacionalne pripadnosti i etničkog porekla je manje diskriminacije nego ranijih godina što, kako je navela, govori o poboljšanju položaja nacionalnih manjina, ali ne spori postojanje kršenja njihovih prava i incidenata.

Janković je dodala da je i dalje po toj osnovi najveći broj pritužbi na diskriminaciju romske populacije.

Skupština Srbije danas je izabrala poslanicu SNS Milenu Turk za novog člana Komisije za istragu posledica NATO bombardovanja 1999. godine po zdravlje građana Srbije, kao i uticaj na životnu sredinu sa posebnim osvrtom na posledice koje je ostavila upotreba projektila sa osiromašenim uranijumom.

Skupština je usvajanjem te dve tačke dnevnog reda završila prvu sednicu redovnog jesenjeg zasedanja.

Izvor: N1

CATEGORIES
Share This