Usvojen Izveštaj o postupanju tokom januarske poplave

Usvojen Izveštaj o postupanju tokom januarske poplave

Glasovima odbornika vladajuće većine Skupština grada Novog Pazara usvojila je danas Izveštaj Gradskog štaba za vanredne situacije o postupanju tokom poplave u januaru ove godine, prenosi Free Media.

Usvajanju je prethodila višečasovna rasprava tokom koje su opozicioni odbornici oštro kritikovali postupanje ovog Štraba, uz tvrdnje da “nije položio ispit”.

Izveštaju je navedeno da je procenjena šteta tokom poplave, kada je 18. i 19. januara palo 38 litara kiše više nego 1979. godine, na poljoprivrednom zemljištu bila oko 10,7 miliona dinara, a na putnoj infrastrukturi oko 21,7 miliona dinara.

Konstatovana je šteta prve kategorije na dve kuće, tri pomoćna poslovna objekta, dok je kod 13 prijavljenih stambenih objekata utvrđeno plavljenje pomoćnih prostorija i podruma.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac rekao je da je najveća tragedija i nenadoknadiv gubitak ove poplave stradanje dva naša sugrađanina.

“Mi smo ranijih godina, zahvaljujući donacijama, izgradili 13 antierozivnih brana. Više puta smo čistili korita reka. Materijalna šteta ove poplave nije toliko velika kao ranijih godina, a navešću primer 2016. godine, kada smo imali 171 poplavljeni stambeni obekat i 13 privrednih objekta“, rekao je Biševac obraćajući se odbornicima.

On je rekao da je posao opozicije da kritikuje vlast, ali da to treba da radi argumentovano.

Opozicija je zahtevala dokumentovano obrazloženje koje navedeno u Izveštaju, informaciju o tome da li je neko od nadležnih smenjen, kao i šta je konkretno urađeno na sam dan poplave, pre nego što su stradala dva Novopazarca, te gde su konkretno bili raspoređene osobe koje su dežurale.

Odbornici vladajuće većine ukazivali su da je elementarna nepogoda nešto na šta ne može mnogo da se utiče, te da opozicija politizuje poplavu.

Nakon pauze koja traje do 16 časova, na dnevnom redu sednice je i prijedlog Operativnog plana odbrane od poplava za vode drugog reda za ovu godinu, Odluka o izradi plana detaljne regulacije državnog puta Preko Brdo – Odvraćenica, kao i Odluka o javnim parkiralištima.

Za Gradskog pravobranioca na period od pet godina biće postavljena pravnica Sabina Totić, a novi direktor Apotekarske ustanove biće takođe pravnik, Enes Bejtović.

Odbornici će usvojiti Rešenja o davanju u zakup ove ustanove kompaniji „Dr. Max“ iz Beograda u narednih 15 godina, a na osnovu sprovedenog postupka prikupljanja pismenih ponuda.

Razmatraće se i novi cenovnik usluga Javnog komunalnog preduzeća “Čistoća“, koji je veći za 10 odsto u odnosu na postojeći.

Na dnevnom redu je i bratimljenje između Novog Pazara i grada Šuše u Azerbejdžanu, kao i statuti, planovi i programi lokalnih preduzeća i ustanova za ovu godinu.

Odbornici vladajuće većine nisu na početku sednice prihvatili nijedan od 30 predloga opozicionih Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka, Stranke pravde i pomirenja (SPP) i samostalnog odbornika Edina Zećirovića.

Izvor : Free Media

CATEGORIES
Share This