Usvojen budžet grada za narednu godinu

Usvojen budžet grada za narednu godinu

Odbornici Skupštine grada Novog Pazara usvojili su danas budžet za narednu godinu u iznosu od oko 3,6 milijardi dinara, uz planirani suficit u iznosu od 100 miliona dinara.

Šef budžeta u Odeljenju za finansije Senad Melajac rekao je da tekući prihodi iznose 3,4 milijarde ili 94 odsto, primanja od prodaje nefinansijske imovine 120 miliona dinara ili tri odsto, a isti je procenat od viška prihoda i primanja ili 100 miliona dinara.

U budžetu se navodi da će kapitalne investicije u narednoj godini biti usmerene na izgradnju i održavanje lokanih puteva i ulica, kao i ostale infrastrukture.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac ocenio je da je budžet investicioni i realan.

“Ovo je najvažniji dokument, koji je izvoran. Pre nekoliko dana imali smo javnu raspravu sa građanima, a istakao bih i da smo prvi grad koji je javno na sajtu postavio budžet, jer želimo da budemo što transparentniji. Želja nam je da budžet grada potrošimo na ovo što je najvažnije, a uvek su veće želje nego mogućnosti i zato pribegavamo priorotetima“, rekao je Biševac.

On je nabrojao nekoliko projekata koji su u toku ili su završeni tokom ove godine.

Budžetom su obezbeđena sredstva za 422 zaposlenih na neodređeno i 119 na odredjeno vreme, a ovaj broj se uvećava za ukupno 320 zaposlenih.

Odbornici opozicionih partija oštro su kritikovali budžet, uz tvrdnju da nedostaju stavke razvojnog potencijala grada, kao i da su predviđena nedovoljna sredstva za održavanje lokalnih puteva, kanalizacione mreže, obeđivanje rečnih korita i zaštitu životne sredine.

Neki od odbornika smatraju i da se previše novca izdvaja za sufinansiranje projekata nevladinih organizacija.

Odbornici su usvojili i treću izmenu budžeta za ovu godinu, koja se sastoji od prihoda i primanja u iznosu od skoro 3,4 milijardi dinara, rashoda i izdataka od oko 3,5 milijardi dinara i deficita od 109 miliona dinara.

Odbornici vladajuće većine nisu na početku sednice prihvatili nijedan od 17 predloga opozicionih stranaka.

Neki od tih predloga bili su da se na današnjoj sednici donesu odluke o usvajanju izveštaja o svim dosadašnjim inicijativama koje je lokalna samouprava pokrenula prema nadležnim institucijama u cilju poboljšanja bezbijednosti saobraćaja, izveštaja o radu Saveta za bezbednost u školama i na ulicama, kao i bezbednost u saobraćaju, kao i o prihvatanju peticije građana za realizaciju projekta “Stomatološka ordinacija za osobe sa invaliditetom” i renoviranje otvorenog i izgradnja zatvorenog bazena.

Odbornici su potvrdili mandat Semriji Smailović sa izborne liste „Akademik Muamer Zukorlić-Stranka pravde i pomirenja“, jer je na prošloj sednici zbog sukoba interesa ostavku podneo Edin Đerlek, novoimenovani ministar bez portfelja u Vladi Srbije.

CATEGORIES
Share This