Unapređena ginekološka odeljenja u Novom Pazaru, Tutinu i Raški

Unapređena ginekološka odeljenja u Novom Pazaru, Tutinu i Raški

Domovi zdravlja Novi Pazar, Tutin i Raška primili su donaciju od Evropske unije u vidu nove medicinske opreme u vrednosti od preko šest miliona dinara, a u sklopu projekta „IMPORTANT – Unapređenje reproduktivnog zdravlja u Srbiji i Crnoj Gori“, saopšteno je danas iz novopazarskog Doma zdravlja.

Medicinska oprema, čija nabavka je finansirana od strane Evropske unije, ima za cilj značajno poboljšanje kvaliteta pruženih zdravstvenih usluga u ovim lokalnim zajednicama. U skladu sa ciljevima projekta, ovom donacijom biće unapređena dostupnost i kvalitet usluga reproduktivnog zdravlja, sa posebnim naglaskom na socijalno ugrožene grupe stanovništva.

Među nabavljenom opremom ističu se:

  • Dva ultrazvučna uređaja ukupne vrednosti 4.720.000 dinara, od kojih je jedan dodeljen Domu zdravlja Novi Pazar, dok je drugi namenjen Domu zdravlja Tutin.
  • Tri moderne ginekološke stolice vredne 1.406.400 dinara. Dve od ovih stolica su dodeljene Domu zdravlja Novi Pazar, a treća Domu zdravlja Raška.
  • Tri seta medicinskih instrumenata ukupne vrednosti 410.580 dinara. Dva seta su dodijeljena Domu zdravlja Novi Pazar, a jedan Domu zdravlja Raška.

“Medicinska oprema je nabavljena s ciljem bolje opremljenosti zdravstvenih ustanova, skraćivanja perioda čekanja na ultrazvučne preglede, podizanje nivoa zadovoljstva kako korisnika, tako i zaposlenih, organizovanja preventivnih pregleda ugroženih grupa stanovništva kao što su žene iz ruralnih područja i žene sa invaliditetom u ambulantama domova zdravlja. U Srbiji je planirano obavljanje najmanje 250 preventivnih pregleda dojke i grlića materice“, navodi se u saopštenju Doma zdravlja Novi Pazar.

foto: Elmedin Hajrović

foto: Elmedin Hajrović

Nabavka ove nove opreme imaće ključnu ulogu u skraćivanju vremena čekanja pacijentkinja na ultrazvučne preglede, kao i u boljoj organizaciji preventivnih pregleda za ugrožene grupe stanovništva. Takođe, nova oprema će omogućiti medicinskom osoblju da pruži kvalitetniju zdravstvenu negu, čime će se podići nivo zadovoljstva i pacijenata i zaposlenih.

Projekat „IMPORTANT“, započet 1. decembra 2021. godine i koji će trajati do 30. novembra 2023. godine, ima za cilj unapređenje kvaliteta reproduktivnog zdravlja i podizanje svesti o važnosti preventivnih mera. Evropska unija je obezbedila značajna sredstva za ovaj projekat putem IPA Programa prekogranične saradnje Srbija – Crna Gora 2014-2020.

Ukupna vrednost projekta IMPORTANT iznosi 352.063 evra, pri čemu Evropska unija finansira 249.900 evra. Ova inicijativa obuhvata širok spektar gradova u Srbiji i Crnoj Gori, te se očekuje da će doneti značajne koristi u oblasti reproduktivnog zdravlja i podizanja svesti o zdravom načinu života među građanima.

Osim Novog Pazara, Sjenice, Tutina, Priboja, Prijepolja i Nove Varoši, ovaj dvogodišnji projekat obuhvata i gradove: Rašku i Vrnjačku Banju u Srbiji, i Andrijevicu, Berane, Bijelo Polje, Gusinje, Kolašin, Mojkovac, Nikšić, Petnjicu, Plav, Pljevlja, Plužine, Rožaje, Šavnik i Žabljak u Crnoj Gori.

CATEGORIES
Share This