UN osudila Trampovu odluku o Jerusalimu, Srbija i Crna Gora glasale za, BiH i Hrvatska uzdržane!

UN osudila Trampovu odluku o Jerusalimu, Srbija i Crna Gora glasale za, BiH i Hrvatska uzdržane!

Generalna skupština UN je velikom većinom glasova osudila Trampovu odluku o Jerusalimu. Za rezoluciju kojom se osuđuje američka odluka o priznavanju Jerusalima kao glavnog grada Izraela, glasalo je 128 zemalja članica UN, uključujući i Srbiju.

Protiv rezolucije je glasalo samo devet zemalja članica (Sjedinjene Države, Izrael, Gvatemala, Honduras, Maršalska Ostrva, Mikronezija, Nauru, Palau i Togo), dok je 35 zemalja bilo uzdržano. UN imaju ukupno 193 države članice.

Ambasadorka SAD u Ujedinjenim nacijama Niki Hejli tokom rasprave je zapretila ukidanjem finansijske pomoći zemljama koje podrže rezoluciju.

„Nikakvo glasanje u UN neće promeniti odluku SAD da premesti svoju ambasadu u Jerusalim“, rekla je Hejli, istakavši da će Vašington“pamtiti dan u kojem je napadnut u Generalnoj skupštini samo zbog korišćenja svog prava koje ima kao i svaka druga suverena zemlja“.

Uprkos pritiscima Vašingtona,  rezoluciju kojom se osuđuje Trampova odluka o Jerusalimu, podržala je većina zemalja članica UN, uključujući stalne članice Saveta bezbednosti (Kinu, Francusku, Rusiju, Veliku Britaniju) i većinu zemalja EU (od 28 članica Unije, uzdržane su bile samo Hrvatska, Češka, Letonija, Poljska i Rumunija).

Vanredna sednica je održana posle oštrih pretnji američkog predsednika Donalda Trampa zemljama koje će glasati za taj dokument.

Sednica je sazvana na inicijativu Palestinaca, a glasalo se o rezoluciji u kojoj se navodi da svaka jednostrana odluka o statusu Jerusalima nije legalna i da pitanje statusa Jeruslima mora biti deo konačnog mirovnog sporazuma izmedju Izraela i Palestinaca.

Sednici Generalne skupštine UN prethodilo je glasanje u Savetu bezbednosti, gde su SAD stavile veto na rezoluciju kojom se traži povlačenje Trampove odluke o Jerusalimu. Četrnaest ostaih članica tog tela glasalo je „za“.

Za razliku od rezolucija u Savetu bezbednosti, tekstovi usvojeni u Generalnoj skupštini nisu obavezujući.

Izvor:N1/Beta/Anadolija/BBC/A1

CATEGORIES
Share This