Ugljanin: Vučić i Vulin prete Bošnjacima

Ugljanin: Vučić i Vulin prete Bošnjacima

Predsednik Stranke demokratske akcije Sandžaka Sulejman Ugljanin rekao je danas da predsednik Srbije Aleksandar Vučić  i ministar odbarne Aleksandar Vulin Bošnjacima prete ratom, dok Bošnjaci traže poseban status Sandžaka mirnim putem, u skladu sa ustavom Srbije i međunarodnim pravom.

Ugljanin je rekao da  Aleksandar Vučić ima neprijateljski odnos prema Bošnjacima

„Vučić je opštine u Sandžaku uporedio sa  srpskim opštinama u Bosni i Hercegovini  koje su nastale uz njegovo učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu-genocidu. Specijalni status kao model za rešenje statusa bošnjačkog naroda i statusa Sandžaka je poznat javnosti od 1991. godine i to nije ništa novo. Specijalni status podrazumeva   povlačenje svih vojnih i policisjkih snaga  u Sandžaku  koja prelazi nivo normalnog funkcionisanja tih službi za teritoriju Sandžaka.“, rekao je Ugljanin.

Ugljanin je prekomentarisao i izjavu Aleksandra Vučića koji je izjavio „da inicijativa Sulejmana Ugljanina o posebnom statusu Sandžaka nema podršku“.

“ Ako dve najveće bošnjačke institucije, Bošnjačko nacionalno vijeće i SDA Sandžaka podržavaju inicijativu, gde SDA ima blizu 40% izbornog legitimiteta i lista “ Samoopredeljenja“ koja ima 45%, govori dovoljno o podršci. Očigledno se Vučićev antibošnjački režim plaši da će posle SDA Sandžaka i druge bošnjačke stranke,  institucije i  nevladine organizacije da to prihvate i da se ujedine oko osnovnih pitanja za koja postoji najviša moguća saglasnost u bošnjačkom narodu.„, rekao je Ugljanin.

Predsednik SDA Sandžaka očekuje pozive za razovor od Vlade Srbije i Evropske unije o statusu Sandžaka jer su njima uputili zahteve.

„Najlakši put za ostavrivanje ovog statusa Sandžaka je da se pozovu zainteresovane stranje i da razgovaramo na tu temu. Više očekujem poziv od Evropske unije, a pametnije mi bilo da nas pozovu iz Vlade Srbije.“, zaključio je Ugljanin.

On veruje da će Bošnjaci postati jak i nezaobilazan politički faktor ukoliko ostale bošnjačke stranke prihvate inicijativu BNV.

Inače, Bošnjačko nacionalno vijeće je  objavilo inicijativu kojom traži specijalni staus Sandžaka u Srbiji, koji bi podrazumevao Ustav u čijoj bi izradi učestvovali stručnjaci Evropske unije.

To, po ovoj inicijativi, podrazumeva da vlasti Srbije u roku od 30 dana od uspostavljanja specijalnog statusa povuku sve vojne efektive sa područja Sandžaka, kao i policijske snage koje premašuju potrebe normalnih okolnosti, dok bi kontrolu granica Sandžaka vršile međunarodne snage.

Teritorija Sandžaka na kojoj se uspostavlja specijalni status obuhvata područja sadašnjih opština: Novi Pazar, Sjenica, Tutin, Prijepolje, Nova Varoš, Priboj, Pljevlja, Bijelo Polje, Berane, Andrijevica, Petnjica, Gusinje, Plav i Rožaje, zaključuje se u Inicijativi koju je Bošnjačko nacionalno vijeće  objavilo.

BNV je objvaio  da  je Albanski nacionalni savet pružio  punu podršku inicijativi Bošnjačkog nacionalnog vijeća za rešavanje statusa Bošnjaka i regije Sandžak.

Izjave Sulejmana Ugljanina komentarisao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je ocenio da predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća Sulejman Ugljanin, koji to pitanje potencira, nema nikakav kapacitet, jer građani ne misle kao on, čak ni predsednici opština u Sandžaku koji su iz njegove partije.

„Ja molim Bošnjake u Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici, kao i one koji žive u Priboju, Prijepolju i Novoj Varoši, da ne nasedaju na njegove trikove, rekao je Vučić, konstatujući da Ugljanin svojim istupima ne može nikoga da ugrozi, osim što najveću štetu pravi Bosni i Hercegovini.“, zaključio je Vučić.

 

Enes Radetinac

CATEGORIES
Share This