Učionice su već hladne, a roditeljima đaka stigla je dramatična poruka

Nakon dve godine od početka pandemije postavlja se pitanje: Čekaju li srpske škole novi problemi? Ovoga puta u centru pažnje je energetska kriza i dugo najavljivana teška zima. Ministarstvo prosvete poslalo je dopis školama, u kom se praktično od njih traži da na vreme pripreme mere štednje. Jedna od razrednih starešina otišla je korak dalje, pa je roditelje zamolila da decu oblače toplije jer je “država propisala da temperatura može biti maksimalno 20 stepeni ali i niža”.

Naime, u poruci u koju je Nova.rs imala uvid, od roditelja se traži „da decu teraju da se toplo obuku kada krene grejna sezona“, a kao razlog se isitče navodna mera države koja je odredila da maksimalna temperatura u prostoriji bude 20 stepeni i niže, tvrdi se u poruci koja je prosleđena roditeljima čije deca pohađaju Drvo art srednju školu.

Iz ove prepiske u školskoj grupi može se zaključiti da su škole već dobile uputstva za uštedu energije tokom zime te da temperatura u učionicama neće prelaziti 20 stepeni.

U Ministarstvu energetike međutim tvrde da to nije tačno.

„Povodom neistinitih informacija koje su se pojavileMinistarstvo rudarstvo i energetike naglašava da predložene preporuke za smanjenje potrošnje električne i toplotne energije ne obuhvataju škole, vrtiće i bolniceU preporukama koje su objavlјene na sajtu Ministarstva (https://www.mre.gov.rs/aktuelnosti/saopstenja/predlog-preporuka-za-smanjenje-potrosnje-elektricne-i-toplotne-energije) u delu koji se odnosi na rukovodioce u organima državne uprave, državnim preduzećima, javnim ustanovama i privredu, o smanjenju potrošnje električne i toplotne energije za 15 odsto u odnosu na isti periodu 2021/2022. godine, jasno se navodi da se predlog preporuka da se objekti/prostorije koji se zagrevaju/dogrevaju u prostorijama imaju temperaturu najviše do 20 stepeni C, ne odnose na bolnice, ustanove socijalne zaštite, vrtića i škole“, navodi se u odgovoru.

Kad ne treba da sija – neće sijati 

Direktor osnovne škole „Josif Pančić“ u Beogradu, Milan Bajić, navodi da je još prošle godine ova ustanova počela sa štednjom struje.

„Što se tiče naše škole, mi imamo PVC stolariju. Višepotrošne sijalice zamenili smo neonskim ili štedljivim, tako da sa te strane smo odradili maksimum“, kaže Bajić dodajući da je njihov posao da sada kontrolišu njihovo paljenje – „tamo gde ne treba da sija – neće sijati“.

Sagovornik Nove isitče da se ranije dešavalo da sijalice u učionici budu upaljene celog dana, kao i da se to više neće događati.

„Temperatura koja će biti u prostorijama zavisi od beogradskih elektrana, pretpostavljam da će to biti kao i svuda: oko 20 stepeni“, kaže Bajić dodajući da precizna upustva o visini temperature nisu dobili.

Kaže i  da je izvesno da će sve škole deliti sudbinu Beograda, ali i cele Evrope, kakva god ona bila.

Kada je reč  o potencijalnom produženju zimskog raspusta ili skraćenja časova, takve informacije direktori škola još uvek nisu dobili.

Prosvetni sindikat „Nezavisnost“ i Forum beogradskih gimnazija reagujući na pomenute dopise, ističu da je neophodno da se razmotri sistemski plan uštede, a da se, pritom, sva odgovornost ne svali na škole.

Dodaje se da predlog skraćenja trajanja časova ima smisla jedino ako se učenicima omogući nastava koja aktivira i moderne tehnologije, jer kako su naveli, u protivnom očekuju da Ministarstvo prosvete u saradnji sa Ministarstvom rudarstva dostavi fenjere i parafinske sveće za što efikasniji povratak u 12. vek.

Povratak u 12. vek

„Nećemo dozvoliti da se deca smrzavaju u školama“, poručuju roditelji, ali i direktori škola u Čačku sa kojima smo razgovarali.

Prema rečima direktora Osnovne škole „Branislav Brana Petrović“ dobili su preporuku od nadležnih kako treba da se ponašaju u novonastaloj situaciji sa energetskom krizom.

„To se svodi na gašenje uređaja koji nam ne trebaju, ukrasna rasveta treba da se ugasi, a oko četrdeset odsto sijalica smo zamenili štedljivim“, kaže on za Nova.rs.

Objašnjava da one daju dobro osvetljenje, a, takođe, navodi primer da troše umesto sto, pet vati električne energije.

„Naravno to sve zavisi od škole do škole kada je u pitanju zamena rasvete, odnosno sa koliko sredstava raspolažu“, kaže direktor ove ustanove.

Lazar Čikiriz navodi da se ta čačanska škola greje na ugalj, ali je električna energija neophodna za pumpe.

„Nadam se da nećemo dospeti u situaciju da nemamo struje. Uostalom, ona nam je, pored grejanja, neophodna za projektore, video bimove i internet. Verujem da ćemo proći bez restrikcija, ali za popodnevnu smenu je obavezna dovoljna (propisana) količina osvetljenja kako bi deca mogla normalno da vide na tablama i redovno prate nastavu“, zaključio je Čikiriz za Nova.rs.

„Neću dozvoliti da mi se dete razboli“

Jelena Pantelić ima đaka četvrtaka u drugoj školi. Ona kaže da im za sada niko ne govori o štednji, ali je čula u medijima.

„Nisu nam precizirali kolika će temperatura biti u školama. Čula sam oko dvadesetak stepeni. Moje dete je zimogrožljivo, ne verujem da će mu to odgovarati. Inače je sklono prehladama, a sinusi su mu najveći problem. Naravno da neću dozvoliti da mi se dete razboli“, objašnjava naša sagovornica.

Ona napominje da ukoliko bude restrikcija neće slati dete na časove.

„Zaista to neću dozvoliti. Učiće kod kuće ako bude trebalo“, kategorična je ona, ali ipak veruje da će sve biti u redu.

Izvor:Nova S

RUBRIKE
Podeli