U Tutinu pročišćena sva mesta koja su proglašena za kritična od poplava

U Tutinu pročišćena sva mesta koja su proglašena za kritična od poplava

Neprestane kiše i bujanje reka donele su velike poplave, brige i užas stanovnicima Tutina i Novog Pazara prošle godine, posebno onima koji žive u blizini reka Raške, Jošanice i Vidrenjaka. Žitelji Tutina i ove godine su u strahu zbog mogućih poplava i ranih prognoza obilnih padavina.

Građani Tutina kažu da je problem u  tome što korita reka i dalje niko ne održava, ne čisti i ne reguliše, postavlja se pitanje da li će biti izgradnje brana kao i da li će se raditi ukoritenje reka kako bi se previnirale poplave u opštini Tutin.

”Regulisan je deo korita reka Vidrenjak i Pečaonica sredstvima Srbijavode 70+20 miliona dinara. za reku Vidrenjak i 20mil.za reku Pečaonica. Osim 2 vodoustave na Vidrenjaku i Pečaonici, ne planira se izgradnja novih brana.

Lokalna samouprava deluje u skladu sa svojim finansijskim mogućnostima u svim situacijama i na svim lokacijama gde je ugroženo stanovništvo od pojave poplava“, kaže savetnik kancelarije za vanredne situacije u Tutinu, Amel Hot.

Pod okriljem štaba za vanredne situacije u Tutinu za ovih godinu dana pročišćene su sve reke i potoci koji su proglašeni za kritička mesta i to: Regulacija lukavičkog potoka, Vidrenjaka, pročišćavanje Pečaonice i seoskih reka Godulja, Djerakarska, Sebečevska reka, itd.

Iz opštine Tutin kažu da će učiniti sve što je u njihovoj moći da ove godine spreče poplave kao i da su spremni na sve vreme moguće vremenske neprilike.

“Uradićemo sve ono što je u finansijskoj mogućnosti naše opštine, a odnosi se na pročišćavanje reka, potoka i propusta na teritoriji naše opštine“, ističe savetnik kancelarije za vanredne situacije u Tutinu, Amel Hot.

Ovaj tekst sufinansirala je opština Tutin. Stavovi izneti u ovom tekstu nužno ne izražavaju stavove donatora.

 

CATEGORIES
Share This