Tutin: Novozelandskoj premijerki Ardern ključevi Srednje medicinske škole

Tutin: Novozelandskoj premijerki Ardern ključevi Srednje medicinske škole

Srednja Medicinska škola Tutin organizovala je na Gradskom trgu “Šemsudin Kučević” u toj opštini Sandžaka manifestaciju na kojoj je proučena dova i odata počast nastradalima u terorističkom napadu na dve džamije na Novom Zelandu koji se dogodio pre mesec dana, javlja Anadolu Agency (AA).

Manifestacija je upriličena i kako bi se javnost upoznala sa odlukom osnivača te škole doc. dr Ismeta Derdemeza da se premijerki Novog Zelanda Jacindi Ardern simbolično daju ključevi Srednje medicinske škole Tutin. Odlukom rukovodstva te obrazovne ustanove premijerka Ardern i narod Novog Zelanda dobili su i Plaketu škole za najplemenitiji podvig godine.

“Rukovodstvo Srednje medicinske škole Tutin izražava najdublje žaljenje i saosećamo u bolu sa našom braćom i sestrama, porodicama žrtava strašnog terorističkog napada. I nakon mesec dana sa tugom i žaljenjem gledamo na taj nemili događaj koji je potresao celi svet. Hvala premijerki Novog Zelanda Jacindi Ardern za hrabrost, podršku i empatiju koju je pokazala, a koja je osvojila srca brojnih muslimana širom sveta i nas u Tutinu koji su pogođeni terorističkim napadom koji se desio na Novom Zelandu. Premijerka Novog Zelanda Jacinda Ardern, kao i narod njene zemlje, zadivili su celi svet svojim reagovanjem nakon terorističkog napada“, rekla je direktorka Srednje medicinske škole Tutin Amra Derdemez.

Napomenula je da je Ardern nakon terorističkom napada i masakra nad oko 100 ljudi od kojih je 50 ubijeno, odmah reagovala bez razmišljanja o političkim posledicama po nju, već o posledicama po muslimansku zajednicu u toj zemlji, ako ne reaguje odmah.

„Tako je Ardern pokazala i bila primer liderstva i brige o narodu. Zbog svog ljudskog delovanja premijerka Jacinda Ardern jasno je povukla crtu između sebe i ostalih lidera u svetu. Sa ponosom smo gledali kako premijerka Novog Zelanda sa maramom na glavi obilazi i sa toliko empatije razgovara sa porodicama ubijenih, naziva selam, citira Kur’anske ajete i hadise i jasno govori da neće izgovoriti ime teroriste već onih koji su stradali njegovom krivicom. Dok su se mnogi ustručavali, ona je jasno i nedvosmisleno napad na dve džamije nazvala terorističkim. Zbog svega navedenog rukovodstvo Srednje medicinske škole Tutin uručuje ključeve Srednje medicinske škole i Plaketu premijerki i narodu Novog Zelanda za najplemenitiji podvig godine”, navela je Derdemez, obrazlažući odluku škole na čijem je čelu.

Kako je rečeno, rukovodstvo Srednje medicinske škole Tutin pronaći će način i najbolji put, te će shodno svojim mogućnostima uputiti i novčanu pomoć za porodice žrtava napada na dve džamije u Christchurchu na Novom Zelandu.

“Naša želja je da materijalno pomognemo makar jednom siročetu koji je u tom krvavom piru ostao bez jednog ili oba roditelja. Srednja medicinska škola dokazano školuje najkvalitetniji kadar i buduće vrhunske medicinske radnike. Misija naše škole je da pored dobrih stručnjaka, od đaka napravimo i dobre, humane i plemenite ljude a najbolji primer za sve to naši učenici i celi svet uočili su upravo kod premijerke Novog Zelanda gospođe Ardern. Zbog toga će rukovodstvo naše škole inicirati i doneti odluku o promeni imena škole koja će biti upućena Ministarstvu prosvete Republike Srbije, da Srednja medicinska škola od naredne školske godine ponese ime po premijerki Jacindi Ardern”, saopštila je Derdemez okupljenima na Gradskom trgu u Tutinu.

Ona je zaključila da će ime koje će škola nositi u narednom periodu večno narod u toj sandžačkoj opštini podsećati na nevino stradale vernike i brižnu reakciju premijerke Jacinde Ardern i naroda Novog Zelanda.

Srednja medicinska škola uputila je pismo namera premijerki Ardern u kojem su je upoznali sa donetim odlukama. Na adresu škole u Tutinu stigao je i odgovor premijerke Novog Zelanda Jacinde Ardern.

“Veoma sam srećna, zbog ideje koju ste pokrenuli. Nisam u mogućnosti da prisustvujem svečanosti, zbog ranije preuzetih obaveza, ali smo srcem i dušom danas ja i ceo Novi Zeland uz narod Tutina. Zamolila bih vas da ključeve škole i Plaketu predate vašem lideru, a meni će biti drago da prilikom prve moje posete Evropi, posetim i taj divni narod u Tutinu. U ime Vlade i naroda Novog Zelanda i u svoje ime iskreno vam se zahvaljujem”, stoji u odgovoru premijerke Jacinde Ardern.

Podsetimo, napad na dve džamije na Novom Zelandu dogodio se pre mesec dana uoči džume namaza. Tada je ubijeno 50, a teže ranjeno više od 50 vernika.

 

Izvor: AA

CATEGORIES
Share This