Struja za privredu uskoro poskupljuje sa 95 na 120 evra po megavat satu

Vlada Srbije uskoro će javnosti saopštiti odluku o novom poskupljenju električne energije za privredu sa 95 na 120 evra po megavat satu, saznaje Demostat u dobro obaveštenim izvorima.

Nova cena će biti obelodanjena znatno pre kalendarskog kraja tekuće godine. Prema mišljenju stručne javnosti to će predstavljati novi udar na privredu, naročito onaj njen deo koji u potpunosti u proizvodnom smislu zavisi od struje, a ceh će, kao po običaju, platiti potrošači koji će se suočiti sa većim cenama proizvoda i usluga.

Poskupljenje će dovesti do novog inflatornog udara koji će dodatno sniziti i onako nizak životni standard građana u kriznim uslovima, nastalim usled epidemije koronavirusa i ruske vojne intervencije u Ukrajini.

Podsećanja radi, 30. avgusta Vlada Srbije je saopštila da će cena električne energije za privredu, koju snabdeva Elektroprivreda Srbije (EPS), sa 75 evra za megavat sat skočiti na 95 evra za megavat sat.

Iako se u Srbiji cene struje za privredu, za razliku od onih za gradjane koje su regulisane, formiraju na slobodnom tržištu Vlada se odlučila da u kriznim uslovima interveniše u novembru prošle godine kada je EPS-u, koji je u vlasništvu države, naloženo da ne menja ugovore svim privrednim klijentima kojima ugovori ističu u tom mesecu.

Ta ista odluka je produžena i na decembar, nakon čega je propisano da cena struje za privredu bude 75 evra po megavat satu. Ta cena je bila aktuelna do 1. septembra od kada je na snazi važeća u iznosu od 95 evra za megavat sat.

Kako Demostat saznaje u izvorima, bliskim Vladi Srbije cilj nadležnih je da se cena struje za privredu diže u etapama u ukupnom iznosu od 70 odsto.

 

Beta

RUBRIKE
Podeli