Štrajk  i u novopazarskom Katastru do daljnjeg!

Štrajk i u novopazarskom Katastru do daljnjeg!

Zapošljeni u novopazarskom Katastru nepokretnosti započeli su štrajk zbog neispunjenja uslova iz ugovora koji je sačinjen između Republičkog zavoda za geodeziju i Vlade Republike Srbije, a tiče se plata. Njihov zahtjev je da budu izjednačeni sa ostalima u javnom sektoru kada je u pitanju osnovica zarade, a traže i smjenu direktora Borka Draškovića. Štrajk se, pored Novog Pazara, sprovodi u još 90 opština širom zemlje.

Sekretar sindikata „Nezavisnost“ Nebojša Pejčinović je za A1 rekao da su zahtjevi Republičkog zavoda za geodeziju, prije svega, povećanje osnovice i to 5% za 2018.i 7% za tekuću godinu.
Tokom 2018.godine nije došlo ni do kakvog povećanja, već su mnogim upošljenicima umanjena primanja, što odstupa od Ugovora sa Vladom Republike Srbije iz 2015.

„Morali smo da reagujemo na ovakav način kako se nepravilnosti iz 2018.ne bi ponavljale i u 2019.godini. Prije svega želimo da pitanje zapošljenih u Zavodu za geodeziju, koji po zakonu imaju zvanje katastarskih službenika, bude tretirano na pravi način.
Pregovori koje smo imali u prvoj fazi i razgovor koji smo 09.01. vodili sa Ministrom za rad Zoranom Đorđevićem pokazuju da ima mjesta za jedno pozitivno rješenje, međutim, nećemo odustati dok svi naši uslovi ne budu ispunjeni i dok se zapošljenima ne nadoknade umanjenja iz 2018.godine“, rekao je za naš portal sekretar Sindikata Nezavisnosti Nebojša Pejčinović.

Radnici Republičkog geodetskog zavoda štrajkuju već pune dvije nedjelje.

Alma Kardović

CATEGORIES
Share This