Šta Novopazarci misle o pomoći od 10.000 dinara deci? (VIDEO)

Šta Novopazarci misle o pomoći od 10.000 dinara deci? (VIDEO)

Šta za budžet Republike Srbije znači izdvajanje 10.000 dinara za decu starosti do 16 godina, kojih u Srbiji ukupno ima oko milion i dvesta hiljada tog uzrasta? Koliko je, sa druge strane, roditeljima to značajno? 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić 7. juna najavio je novu meru državne pomoći, koja će deci koja još nisu napunila 16 godina biti isplaćena do oktobra. Ministar finansija, Siniša Mali, gostujući na Prvoj istakao je da se nove mere pomoći građanima finansiraju iz onoga „što smo uštedeli u ovoj godine u okviru budžeta“.

“Ovo je potez koji definitivno ne ide na ruku državi u cilju usporavanja inflacije, dakle on podstiče potrošnju, odnosno državne rashode. To svakako ne usporava i može ubrzati inflaciju, ali opet morate nešto učiniti da bi se građani osećali sigurnije“, rekao je ekonomista Haris Zogić za A1.

Inače, postupak prijave se neće mnogo razlikovati ranijih prijavljivanja za pomoć države. Prijava će i sada ići preko portala Uprave za trezor, gde će u delu „Prijava za 10.000 dinara za decu do 16 godina“ biti potrebno uneti četiri podatka: JMBG i broj lične karte majke ili oca (staratelja), JMBG svakog deteta, naziv banke u kojoj posedujete račun ili želite da vam pomoć bude isplaćena.

Majke će primati novac na račun u skladu sa tim koliko dece imaju. Prijavljivanje za isplatu 10.000 dinara za svako dete do 16 godina starosti počeće 20. avgusta i trajaće do 20. septembra, a isplata će ići preko portala euprave.

CATEGORIES
Share This