Šta Novopazarci misle o opremljenosti vatrogasne službe? (VIDEO)

Šta Novopazarci misle o opremljenosti vatrogasne službe? (VIDEO)

Čime novopazarska vatrogasna služba raspolaže i koji je broj potrebnih vozila ove jedinice koji bi mogao da pokrije grad sa preko 100.00 stanovnika?

Opremljenost vatrogasne službe u Novom Pazaru dugi niz godina pitanje je na koje građani žele znati odgovor kako bi se osećali zaštićeno i bezbedno. Od početka godine u ovom gradu zabeležen je niz požara, a jedan je čak odneo četiri žrtve. Požar u Hercegovačkoj koji se desio u četvrtak 8.juna, Novopazarcima je ponovo otvorio prostor za sagledavanje uslova u kojima vatrogasna jedinica ovog grada funkcioniše.

Neminovno je da se vanredne situacije dešavaju i često znaju da budu nekontrolisane, a u slučaju požara ili neke druge nesreće operateru u vatrogasnoj jedinici važno je dati podatke o tome: šta gori, gde se to nalazi (ulica, broj, deo grada), dati operateru svoje ime i prezime izdiktirati broj sa koga zove, dati i druge podatke o lokaciji, tipu objekta spratnosti, broju ugroženih lica, posebnim opasnostima koje prete (hemijske i eksplozivne materije, butan boce i slično). Tačna i pravovremena dojava od nesreće važna je za uspešno delovanje vatrogasnih jedinica.

Glavni faktori koji utiču na nastajanje požara su goriva materija, izvor toplote i kiseonik. Eliminacijom samo jednog od ovih faktora dolazi do sprečavanja njegovog nastanka. Kad je reč o stambenim objektima, grejna tela kao što su peći i kotlovi, šporeti, plinske boce, neispravne električne instalacije i električni uređaji predstavljaju najveću opasnost za nastanak požara. Ukoliko do požara dođe važno je da ne gasimo električne uređaje pod naponom vode, dimnjake ne gasiti vodom (jer može doći do eksplozije), ne praviti promaju koja bi pospešila širenje požara na ostale prostorije, prilikom požara ne silaziti liftom (jer se lift ponaša kao dimnjak stoga je velika opasnost od gušenja dimom), ne vraćati se po stvari nego odmah obavestiti komšije i vatrogasce. Dim uvek ide prema gore, tako da je vazduh najčistiji bliže podu. Važno je ne paničiti i ne pokušavati da se pobegne silaskom kroz zadimljen prostor jer se lako izgubi orijentacija i pada u nesvest, nego izaći na terasu ili prozor i tražiti pomoć tako da vatrogasci mogu da vas primete i spasu.

Ljudskom nepažnjom i greškom dešava se više od 90% požara, a prema podacima Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice Sektora za vanredne situacije MUP-a, u Srbiji godišnje uobičajeni broj vanrednih događaja varira između 28.000 i 36.000. Od početka godine do marta, vatrogasno-spasilačke jedinice su intervenisale u 5.000 vanrednih događaja, od čega su 3.600 bili požari, a 1.800 požari u stambenim objektima.

Na pitanje veruju li da je vatrogasna služba dovoljno opremljena i koliko se u tom smislu osećaju bezbedno, ekipa A1 pričala je sa građanima Novog Pazara. Pogledajte video u nastavku:

CATEGORIES
Share This