SPP, SDA, GPS: Ukoliko se ne bude poštovala volja birača, tražimo nove izbore (video)

SPP, SDA, GPS: Ukoliko se ne bude poštovala volja birača, tražimo nove izbore (video)

Visoki funkcioneri, članovi i simpatizeri Stranke pravde i pomirenja (SPP), Stranke demokratske akcije Sandžaka i Građanskog pokrta Sandžaka koje su učestvovale na lokalnim izborima u Novom Pazaru zatražili od Gradske izborne komisije (GIK) uvid u celokupan izborni materijal, a u suprotnom traže raspuštanje toga tela i raspisivanje novih lokalnih izbora.

Oni su na mirnom protestu u centru ovog grada izrazili su nezadovoljstvo preliminarnim rezultatimakoje je usvojila ova komisija.

Protest je bio najavljen ispred Gradske uprave, ali je izmešten kod Sebilja, jer su taj prostor u isto to vreme popunili visoki funkcioneri i simpatizeri Sandžačke demokratske partije (SDP), koja je prema preliminarnim rezultatima osvojila najveći broj glasova na ovim izborima.

Između jedne i druge grupe građana bile su jake policijske snage. Policija je obezbeđivala i sve ulaze u Gradsku upravu.

Hanadi Hajdinović iz Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka rekla je da je cilj protesta da GIK radi po zakonu i ispoštuje izbornu volju građana.

“Ovde se ne radi o skupu jedne partije protiv druge, već se brani izborna volja svih građana, bez obzira za koju su stranku glasali. Tražimo da se poštuju Ustav i Zakon ove zemlje”, rekla je Hajdinović.

Potpredsednik SPP Edin Numanović izjavio je da je najveći dokaz za narušavanje izborne volje građana odbijanje GIK-a da im dopusti uvid u birački materijal i ponovno prebrojavanje glasova.

“Interesuju nas gde su nestala četiri džaka sa glasačkim listićima koji su se iznenada pojavili iz jednog automobila u tri sata ujutru. Ja sam bio očevidac ovde ispred GIK-a. Sve to ukazuje da je narušena izborna volja građana Novog Pazara, te apelujemo na GIK da nam u što kraćem roku dozvoli da izvršimo uvid u birački materijal”, rekao je Numanović.

On je pozvao sve građane da učestvuju u odbrani izborne volje i najavio održavanje protesta i narednih dana.

Nosilac liste GPS-a Edin Zećirović pozvao je načelnika Policijske uprave (PU) u Novom Pazaru da stane na stranu primene Zakona i Ustava Srbije.

“To nije PU jedne političke partije ili vladajuće većine, već je naša policija. Svi oni koji se u ovim procesima stave na nečiju stranu, moraće posle njega da snose posledice po Zakonu i pravdi. Matematička formula je jasna, oni su prekrajali biračke spiskove po starom Zakonu, krali su izborni rezultat po Zakonu koji je važio do 2022. godine“, rekao je Zećirović.

On je pozvao građane da na miran i dostojanstven način narednih dana reše ovaj problem.

“Treba da znate da nije ulog jedan dan, već četiri godine ove agonije u kojoj se nalazimo. Pravo i pravda su na našoj strani“, zaključio je Zećirović.

Nakon obraćanja prisutni su prošetali Pešačkom zonom, a skup je završen bez incidenata.

 

Izvor: Free Media/A1

CATEGORIES
Share This