Sistem za hitno obaveštavanje o nestaloj deci od danas aktivan u Srbiji

Sistem za hitno obaveštavanje o nestaloj deci od danas aktivan u Srbiji

Sistem hitnog obaveštavanja javnosti u slučaju nestanka deteta “Pronađi me“ je od danas aktivan u Republici Srbiji, osam godina nakon što je pokrenuta inicijativa za njegovo uvođenje.

Sistem Pronađi me nastao je po uzoru na Amber alert, američki sistem za pronalaženje dece, koji postoji od 1996. godine, a slični sistemi uvedeni su u mnogim zemljama, i prema statistici efikasni su i u 90 odsto slučajeva, prenosi BBC.

Kako funkcioniše sistem?

Objave putem različitih medija – televizijskih i radio emisija, interneta, SMS poruka, ekrana na bankomatima, autoputevima itd. mogu da dopru do građana koji će zapamtiti lice deteta i potencijalno ga uočiti ili imati validne informacije koje policiji mogu da pomognu u potrazi.

“Kad policija pokrene sistem mediji će u prvih osam sati imati obavezu da na svakih 30 minuta prekidaju program, kako bi emitovali fotografiju nestalog deteta i informacije bitne za potragu“, rekao je Igor Jurić ispred nevladinog Centra za nestalu i zlostavljanu decu.

Nakon toga, do isteka roka od 48 sati, mediji će podatke objavljivati na svakih sat vremena.

Nakon 48 sati, mediji više neće biti u obavezi da objavljuju te informacije, jer se uzima u obzir da je javnost dobila dovoljno obaveštenja. Sistem se ponovo može pokrenuti na zahtev policije.

Objave na aerodromima, autobuskim i železničkim stanicama i putevima, isto su deo prve faze uvođenja sistema „Pronađi me“.

U drugoj fazi projekta, kako je planirano, biće uključeni drugi javni objekti – poput tržnih centara, benzinskih pumpi.

Naredni korak je i da se društvene mreže uključe u sistem za obaveštavanje o nestanku dece.

Kako je rekao Jurić, u toku su razgovori sa kompanijom Meta koja je vlasnik Instagrama i Fejsbuka, kao i sa Viberom.

“Do sada to nije urađeno iz jednog razloga, zato što ni Meta, ni Viber nemaju odgovorno lice koje bi moglo garantovati da će povući sve svoje objave nakon što se dete pronađe ili policija prekine sam sistem“, rekao je Jurić ranije za medije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je prisustvovao puštanju u rad sistema „Pronađi me“, izjavio je da je u protekle dve godine bilo 3.889 raspisanih potraga a za nestalim maloletnim licima.

Obustavljeno je 3.859 potraga, a 30 potraga nije obustavljeno, odnosno ta deca nisu pronađena.

„Ako sistem pomogne da pronađemo bar jedno dete, sav angažman države, sve pare koje su uložene su se isplatile mnogostruko. Svaki život deteta je mnogo važniji od svega drugog“, rekao je Vučić.

Podsetimo, Amber Alert sistem predstavlja mehanizam koji zvanično funkcioniše u SAD, Belgiji, Češkoj, Francuskoj, Nemačkoj, Grčkoj, Malti, Irskoj, Poljskoj, Bugarskoj, Italiji, Holandiji, Portugalu, Rumuniji, Španiji i Ujedinjenom Kraljevstvu.

Naziv je dobio po Amber Hagerman, devetogodišnjoj devojčici iz Teksasa, koja je oteta i ubijena.

izvor: BBC/RSE/A1 TV

CATEGORIES
Share This