Simboli Hrvata u Srbiji

Simboli Hrvata u Srbiji

Zastava hrvatske zajednice u Republici Srbiji jest horizontalna trobojnica s poljima istih visina, odozgo na dolje: crvena, bijela i plava, a preko bijele boje i malo preko plave u centru nalazi se povijesni grb Hrvata, štit s dvadest i pet naizmjeničnih kvadrata crvene i bijele boje, a na prvom mjestu je kvadrat crvene boje. Odnos dužine i širine zastave je dva prema jedan, a središnja točka grba poklapa se s točkom u kojoj se sijeku dijagonale zastave.

Zastavu je dizajnirao Aleksandar David iz Subotice, a usvojena je na sjednici HNV-a 11. juna 2005.

 

 

Grb hrvatske zajednice u Republici Srbiji jest povijesni hrvatski grb – štit s 25 naizmjeničnih kvadrata crvene i bijele boje, a na prvome je mjestu kvadrat crvene boje. Za razliku od službenoga grba Republike Hrvatske, iznad šahovnice nema “krune” od pet povijesnih grbova.

 

Logo HNV-a sastoji se od crvenoga kvadratića u gornjem lijevom kutu, izvedenoga iz grba hrvatske nacionalne zajednice, te stiliziranih slova “hnv” u donjem dijelu. Slova “h” i “v” su plave boje, dok je slovo “n” sive boje.

Simbol je dizajnirao Darko Vuković iz Novoga Sada, a usvojen je na sjednici HNV-a 10. septembra 2010.

 

Ovaj sadržaj sufinansiran od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva

RUBRIKE
Podeli