Sa Opštinom na TI (VIDEO)

Sa Opštinom na TI (VIDEO)

Projekat “Sa Opštinom na TI” ulazi u završnicu. Razvojni centar za mlade i Opština Raška mogu da budu ponosni na postignuto, jer su kroz lokalne aktivnosti i prateću kampanju više od 5.000 mladih upoznali sa time kako jedna lokalna administracija funkcioniše. Najvažnije – uspostavljene su neraskidive veze između mladih i Opštine.

– Mladi su pokretač društva, ali ih treba upoznati sa mehanizmima koji su im dostupni. Upravo to nam je bio cilj tokom ovog projekta koji smo, s ponosom mogu reći, ispunili. Ne samo da mladi sada znaju na koji način lokalna administracija funkcioniše, negu su upoznali i odbornike i druge lokalne funkcionere kojima mogu da se obrate i sa kojima mogu da sarađuju na poboljšanju položaja mladih u svom okruženju. Zato smo veoma zahvalni našim partnerima iz Opštine Raška jer su prepoznali značaj projekta i pomogli nam da ga realizujemo – objašnjava programska direktorka Razvojnog centra za mlade Aleksandra Knežević.

Obučeni vršnjački edukatori, javni časovi u osnovnim i srednjim školama, akcije na terenu, vodič kroz lokalnu administraciju – najznačajniji su rezultati i trajna vrednost ovog projekta.

– Mladi iz Raške su tokom treninga na Kopaoniku obučeni za vršnjačke edukatore na temu učešća u životu zajednice. Još tada je uspostavljen kontakt između njih i predstavnika opštine, i bolje su upoznati sa mehanizmima dostupnim kroz ovu strukturu. Edukatori su potom držali javne časove u osnovnim i srednjim školama u Raški. Još neke opštine su se zainteresovale za temu, pa smo imali radionice i u Novom Pazaru i Kuršumliji. Održan je i skup “Sa odbornikom na TI”. Uz sve rezultate, posle ovog projekta ostaje i “Moj lični vodič kroz lokalnu administraciju – participacija mladih za početnike” koji će biti dostupan na internetu.

Povratne reakcije sa terena su neverovatne.

– Školarci su jedva čekali da budu pitani šta im je potrebno, da li bi nešto promenili… Već tokom javnih časova su osmišljene i konkretne akcije koje bi pokrenuli i u koje bi uključili vršnjake. Razlika je, mnogi su isticali, što sada znaju kako i kome mogu da se obrate. Samo to bi bila dovoljna motivacija da nastavimo da radimo sa mladima i za mlade, a kamoli to što svedočite razvoju jedne mlade ličnosti od toga da se na našem treningu prvi put susretne sa pojmom aktivizma, a četiri meseca kasnije i sam/a postane omladinski aktivista.

Završna konferencija u Raški je u pripremi.

– Na ovom događaju okupiće se vršnjački edukatori, predstavnici donatora, Opštine Raška, ali i okolnih opština. Veze između mladih i lokalne administracije su uspostavljene, pa iako je konferencija zvanično kraj ovog projekta, ona će zapravo biti početak rada mladih sa svojom opštinom na konkretnim idejama za poboljšanje njihovog položaja. Posebnu zahvalnost dugujemo ambasadi Sjedinjenih Američkih Država koja je prepoznala značaj cele priče i omogućila sredstva za njenu realizaciju – zaključuje Aleksandra Knežević.

RUBRIKE
Podeli