Ružić: Državna matura se ne odlaže

Ružić: Državna matura se ne odlaže

Državne mature će biti i o tome nema dileme, jer je to projekat od nacionalnog interesa, rekao  je danas na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru ministar prosvete Branko Ružić.

„Državna matura je strateški interes i nema razloga da se ostvarenje ovog projekta odlaže, početak sprovođenja je predviđen u srednjim školama u školskoj 2023/24. godini, a za upis na visoko obrazovanje u školskoj 2024/25. godini“, kazao je ministar Ružić na sastanku sa rektorom i šefovima departmana i studijskih programa Državnog univerziteta u Novom Pazaru, kome su prsustvovali i rektor i dekani Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

Ministar Ružić je ocenio da je srednjoškolski sistem spreman za uvođenje mature, a da akademska zajednica treba da gradi i razvija poverenje u obrazovni sistem na nivou srednjeg obrazovanja.

“Državna matura podrazumeva završne ispite na kraju srednjoškolskog obrazovanja u vidu opšte mature, koju polažu učenici gimnazija, umetničke za učenike srednjih umetničkih škola, stručne mature za učenike srednjih stručnih škola i završnog ispita za đake tih škola na trogodišnjim profilima”, navodi se u saopštenju.

Ministar Branko Ružić, državni sekretar prof. dr Marijana Dukić Mijatović i pomoćnik ministra za visoko obrazovanje prof. dr Bojan Tubić, razgovarali su sa rektorom Državnog univerziteta prof. dr Zanom Dolićanin.

Istaknuta je podrška koju bezrezervno ovoj visokoškolskoj ustanovi pruža resorno ministarstvo, sa namerom da se i u budućnosti unapređuje kvalitet visokog obrazovanja, zaključeno je na sastanku.

 

CATEGORIES
Share This