Rusija i Velika Britanija: Putin o incidentu sa britanskim razaračem, Ukrajini i vakcinisanju protiv korona virusa

Rusija i Velika Britanija: Putin o incidentu sa britanskim razaračem, Ukrajini i vakcinisanju protiv korona virusa

EPA

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da ne podržava obavezno vakcinisanje protiv korona virusa, a optužio je optužio britansku i američku vojsku da su organizovali „koordinisanu provokaciju”, kada je britanski ratni brod Defender plovio Crnim morem u blizini obale Krima, poluostrva koje je Rusija anektirala od Ukrajine.

„Zbog incidenta sa britanskim razaračem kod Krima svet se nije nalazio na pragu trećeg svetskog rata.

„I da smo potopili britanski razarač, ne bi bilo Trećeg svetskog rata”, istakao je Putin u tradicionalnom godišnjem odgovoru na pitanja Rusa „Direktna linija”.

Za skoro četiri sata, Putin je odgovorio na 68 pitanja. Pristiglo je više od dva miliona pitanja.

Ruski predsednik je rekao da je Velika Britanija želela da otkrije lokaciju ruskih snaga na Krimu i da vidi kako reaguju.

London je odbacio optužbe Putina da je to bila provokacija.

Komentarišući Putinovu izjavu, portparol britanskog premijera Borisa Džonsona rekao je: „Od početka smo rekli da je brod Kraljevske mornarice mirno plovio teritorijalnim vodama Ukrajine u skladu sa međunarodnim pravom”.

Prošle nedelje, rusko Ministarstvo odbrane je saopštilo da su ruske snage otvoriloe vatru upozorenja prema britanskom razaraču koji je uplovio u ono što smatra svojim teritorijalnim vodama kod Krima.

Velika Britanija je potom negirala da je bilo pucnjave.

Putin je rekao i da ukrajinski i ruski narod smatra jednim narodom.

President Putin, 21 Apr 21

Getty Images

Šta je rekao Putin?

Tokom godišnjeg odgovora na pitanja ruskim državljanima, da li je taj incident povećao rizik od izazivanja Trećeg svetskog rata, ruski predsednik je rekao da čak i da je Defender potopljen ne bi izbio rat.

„Oni znaju da ne mogu da pobede u ovom sukobu: mi bismo se borili za svoju teritoriju; nismo prešli hiljade kilometara da bismo došli do njihovih granica, oni su to učinili,” rekao je.

Međutim, optužio je Veliku Britaniju i SAD za koordinisanu provokativnu akcije sa ciljem da procene kakav bi bio ruski odgovor.

„Bilo je očigledno da je razarač ušao i, pre svega, ostvarujući vojne ciljeve, pokušavao da razotkrije akcije naših oružanih snaga za suzbijanje takvih provokacija uz pomoć izviđačke letelice”, rekao je Putin.

Sugerisao je da je američki izviđački avion poleteo sa aerodroma NATO u Grčkoj, verovatno sa Krita.

Putin je istakao da je lično naredio trupama da se povuku sa ukrajinskih granica pre dva meseca, pošto se pojačala međunarodna zabrinutost zbog onoga za šta je Rusija tvrdila da nije ništa više od vojnih vežbi.

Sada je rekao da britanske i američke snage pokušavaju da otvore vojne baze na ukrajinskoj teritoriji u blizini ili na granici sa Rusijom.

Nazvao je to „vojnom platformom koja je pretnja po rusku bezbednost”.

Takođe je to povezao sa susretom sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom u Ženevi.

A still image taken from a video released by Russia's Defence Ministry allegedly shows British Royal Navy's Type 45 destroyer HMS Defender filmed from a Russian military aircraft in the Black Sea, June 23, 2021

Reuters
Ruska vojska objavila je fotografiju britanbskog razarača u plovidbi blizu Krima

Međutim, nije spomenuo optužbe holandskih pomorskih snaga da su ruski ratni avioni naoružani raketama leteli opasno nisko, izvodeći „lažne napade” na fregatu Evertsen jugoistočno od Krima.

Holandski ministar odbrane Ank Bijleveld insistirao je na tome da brod ima puno pravo da tamo plovi tamo i da nema opravdanja za „takvu agresivnu akciju koja nepotrebno povećava rizik od nesreća”.

Rusko ministarstvo odbrane je od tada saopštilo da su lovci Su-30 i bombarderi Su-24 izvodili letove „na sigurnoj udaljenosti” od broda.

Putin je jasno stavio do znanja da za sukob na istoku Ukrajine koji je izbio 2014. godine krivi NATO i njegovo širenje.

Proruski seperatisti preuzeli su kontrolu nad velikim oblastima na istoku Ukrajine nakon što je Moskva zauzela Krim.

Ali Putin je u članku objavljenom prošle nedelje napisao da su SAD organizovale puč u Ukrajini i da ga je Evropa aktivno podržala.

Ruski predsednik je istakao da je ukrajinsko rukovodstvo, a ne ukrajinski narod, neprijateljski raspoloženo prema Rusiji.

„Ne smatram ukrajinski narod neprijateljskim.

„Rekao sam to mnogo puta i mogu to još jednom da ponovim – verujem da su Ukrajinci i Rusi jedan narod”, odgovorio je Putin na pitanje zašto Ukrajina nije uvrštena na spisak neprijateljskih zemalja.

Ruski predsednik je naglasio da se Ukrajinom u potpunosti upravlja spolja, iz Vašingtona i, delimično u Parizu.

Rekao je da nije protiv sastanka sa ukrajinskim liderom, ali da treba videti koje bi bile teme razgovora.

O korona virusu i vakcinisanju

Za razliku od mnogih drugih državnika u svetu, Putin se nije javno vakcinisao protiv korona virusa što je izazvalo sumnju kod pojedinih u Rusiji.

Međutim, iz Kremlja je tada saopšteno da se Putin jeste vakcinisao, uz dodatak: Moraćete da nam verujete na reč.

Ruski predsednik je danas izjavio da se vakcinisao ruskom vakcinom Sputnjik

Smatrao sam da treba da budem zaštićen što je duže moguće.

„Zato sam izabrao da se vakcinišem Sputnjikom V’. I vojska se vakciniše tom vakcinom, a na kraju krajeva, ja sam vrhovni komandant”, kaže on.

Naveo je i simptome koje je imao posle primanja prve i druge doze.

„Posle prve doze nisam osetio ništa. Četiri sata kasnije bilo je blagog bola na mestu uboda”, istakao je Putin.

Rekao je i da je posle primanja druge doze imao blagu temperaturu, ali da je već narednog jutra bio dobro.

Još jednom je pozvao na vakcinisanje.

„Treba da slušate stručnjake”, savetuje Putin.

Dodao je da vakcina nije opasna, ali da je virus opasan.

Istakao je da ne podržava obavezno vakcinisanje, a upitan da li će u Rusiji možda biti zaključavanja s obzirom na porast broja zaraženih poslednjih dana i nedelja, odgovorio je:

„To je drugo pitanje. To se može sprečiti samo vakcinacijom”.

Postavljeno mu je i pitanje da li neko kontroliše rast cena u zemlji? Zašto su banane iz Ekvadora jeftinije od ruskog povrća?

„Cene rastu svuda, ne samo u Rusiji, razloga je mnogo. Država na to obraća pažnju, ponekad možda i neblagovremeno, ali se preduzimaju mere”, odgovorio je Putin.


RUBRIKE
Podeli