RHMZ izdao crveni meteoalarm za Srbiju, Novi Pazar bez zvaničnog upozorenja

Zbog velike količine padavina koje se očekuju noćas i sutra Republički hidrometereološki zavod Srbije izdao je crveni meteoalarm što znači ‘veoma opasni vremenski uslovi’, za celu Srbiju. Sa druge strane u Novom Pazaru iz Odeljenja za vanredne situacije kažu da nisu primili upozorenje od RHMZ-a da će ove nepogode pogoditi Novi Pazar.

Hidrometeorološki zavod Srbije izdao je upozorenje za područje Srbije za vremenske nepogode (za 01. i 02. jul), u kojem se navodi:

„Večeras, u toku noći i sutra očekuju se grmljavinske nepogode sa velikom količinom padavina, gradom i vetrom olujne jačine. Sutra se u većini mesta očekuje između 20 i 40 mm kiše, a u delovima Vojvodine, zapadne i centralne Srbije čak i do 80 mm kiše za 24 h, lokalno i više. Dnevna temperatura će u većini mesta biti u padu za 10 do 13 stepeni Celzijusa.“

Iz odeljenja za vanredne situacije grada Novog Pazara kažu da njima nije stiglo upozorenje o tolikoj količini kiše, kao ni o tome da li se ove padavine i nepogode odnose na Novi Pazar.

Iz Štaba kažu da su oni spremni da reaguju ukoliko dođe do nepogoda.

„Nama još nije stiglo upozorenje za ovaj kraj. Nama stižu obaveštenja iz Sektora za vanredne situacije MUP-a Republike Srbije. Njima prvo stiže obaveštenje od RHMZ-a, koje oni prosleđuju nama ukoliko je naš grad u opasnosti od velikih padavina.

Mi smo spremni, svi subjekti su raspoređeni, znaju gde idu i na kojim su mestima uz rečne tokove ,“ rekao je načelnik štaba za vanredne situacije, Ismail Dupljak.

Iz štaba za vanredne situacije grada Novog Pazara kažu da su dobili jedino upozorenje za visoke temperature te apeluju na građane da redovno unose dovoljne količine tečnosti, kao i da izbegavaju duže izlaganje visokim temperaturama kako bi se zaštitili.

CATEGORIES
Share This