Prvi put u svetu održana „Noć autizma“, i to u Novom Pazaru

Prvi put u svetu održana „Noć autizma“, i to u Novom Pazaru

Na ceremoniji su izrecitovani stihovi pesama jednog od roditelja deteta sa autizmom koji nikoga nisu ostavili ravnodušnim.

Svetski dan autizma obeležen je juče, 2. aprila, a Novopazarci su priredili nešto potpuno drugačije, što svet još nije video. Oni su, naime, obeležili „Noć autizma“ na jedan vrlo dirljiv i autentičan način.

Čitav događaj bio je baziran na okupljanju na gradskom trgu Isa Bega Ishakovića i puštanjem lampiona u noć. „Telegraf“ je razgovarao sa Arminom Zećirovićem, trenerom koji je u januaru 2019. godine pokrenuo projekat koji je deci sa Daunovim sindromom i smetnjama u razvoju omogućio fitnes treninge i vannastavnu aktivnost. Ovaj potez bio je jedinstven i kao takav odjeknuo je i u Srbiji, ali i u regionu.

Da se Zećirović i njegov tim: karate klub Feniks i Centar za autizam i razvojne smetnje „CODE“, neće zaustaviti ovde bilo je odmah jasno, a ovog puta oni su otišli korak dalje u svom radu na socijalizaciji i inkluziji dece.

– Na ideju sam došao zajedno sa timom ljudi kojim sarađujem jer svi nekako obeležavaju Svetski dan autizma, nedelju autizma i mi smo hteli da budemo originalni, autentični i da se odvojimo od sveta i pružimo građanima, roditeljima i deci nešto što niko nikada pre u svetu nije organizovano – rekao je Armin za „Telegraf“

Ceremonija je započeta „slovom zahvalnosti“ organizatorima, volonterima, roditeljima i građanima, nakon čega su se izrecitovali stihovi pesama jednog od roditelja deteta sa autizmom koji nikoga nisu ostavili ravnodušnim.

– Posle tih emotivnih reči došlo je do nestvarnog trenutka, puštanja lampiona u nebo! Poruka koju smo želeli da pošaljemo porodicama osoba sa autizmom je da znaju da nisu sami jer oni nisu birali autizam, autizam je odabrao njih! Mi smo odabrali lampione da obojimo mesečinu, razbijemo predrasude i dokažemo da deca sa autizmom nisu na marginama društva, da podržavamo njihove uspehe i interesovanja, razumemo ih i prihvatamo kao punopravne članove društvene zajednice – kaže Zećirović.

Roditelji dece sa autizmom ponosni su na realizaciju projekta „Svi za sport – Sport za sve“, pogotovo na Armina, CODE, FENIKS, Fitnes Akademiju Transformacije, koju je podržao i Sportski savez Novog Pazara kao i Savez za Školski sport.

 

Izvor: Telegraf

CATEGORIES
Share This