Prošetajmo zajedno kroz Konju (video)

Prošetajmo zajedno kroz Konju (video)

Da li ste čuli za turski grad Konju? Da li znate da je ovaj grad poznat po čuvenom Melvani Rumiju, čije mudrosti i citate voli i zna ceo svet? Donosimo vam sjajnu priču o Konji i njenoj bogatoj istoriji kroz kratku video reportažu.

Turska istorija ili pak istorija na prostoru današnje Turske vrlo je bogata. Gotovo niko ko je otišao u bilo koji grad Turske nije ostao ravnodušan.

Prva asocijacja na Tursku je Istambul, Izmir, Ankara i neki drugi gradovi. Međutim, Turska ima mnogo lepih gradova, a jedan od njih je Konja u čijoj poseti je ekipa portala A1.

„Tu  smo da vas upoznamo sa ovim prelepim gradom i njegovim kulturno-istorijskim znamenitostima. Posetili smo uzej „Panoramu“, koji ima mnogo detalja, kao što su medrese, džamije, zidovi, vojnici, sultani i mnoge druge različitosti naroda“, kaže novinarka A1 Amela Tandir.

Panorama muzej prikazuje društveni život Konje iz 13. veka. U dvorištu muzeja nalaze se minijature mevlevijskim ložama iz različitih gradova.

Muzej „Mevlana“ je druga po redu destinacija koju je obišla ekipa našeg portala. Ovaj muzej započeo je svoj život kao derviška loža, mevlevijskog reda, poznatijeg kao vrtložni derviši,

Mevlan Džeelaludin Rumi je bio sufijski pesnik, poznat svetu kao Rumi. Živeo je u 13. veku i smatra se jednim od najvećih sufijskih pesnika i filozofa na svetu. Zbog svojih dela koja su bila nadahnuće celome čovečanstvu bio je voljen i poštovan od strane pripadnika svi religija sveta.

Prilikom posete Konji, naša ekipa imala je priliku upoznati praunuku Mevlanovu Esen Čelebi, koja pripada 22-oj generaciji Mevlanove porodične loze.

Amela Tandir

 

 

CATEGORIES
Share This