Probajte Atlas-ovu listu čuvenih turskih deserata koje ne biste trebali propustiti

Probajte Atlas-ovu listu čuvenih turskih deserata koje ne biste trebali propustiti

Odražavajući duboko kulturno nasleđe i stotine godinatradicije, turska kuhinja je cenjena širom sveta – a ova slavasvakako uključuje i turski desert. Neki smatraju turske desertejednako zanosnim kao i arheološko i kulturno bogatstvozemlje – mnogi turistički vodiči rangiraju turske deserte naraznim listama „najboljih“ na svetu.

Turske deserte, koji se rangirani po ukusu i delikatnosti, za gotovo svako nepce, vole i stanovnici i posetioci. Što se tiče popularnosti turskih slatkihposlastica, Taste Atlas je istakao nekoliko poznatih turskihdeserta u svom izdanju „100 najboljih deserta na svetu“.

Globalno poznataturska baklava“

Baklava, verovatno najpoznatiji turski desert  je ukusnopecivo napravljeno od slojeva filo testa tankog poput papirapunjenog fino mlevenim orašastim plodovima, prelivenimslatkim sirupom. Baklava i kultna baklava Gazijantep – iz Gazijantepa, koja je uvrštena na UNESCO-vu mrežu kretivnih gradova zbog svoje gastronomske tradicije – odvojeni su deserti u vodiču Taste Atlas. Gazijantep baklava, koju je Evropska komisija registrovala kao ukus jedinstven za tursku kuhinju, jedno je od najvažnijih turskih jela u svakodnevnom životu i u posebnim prilikama.

Iako je baklava opšti naziv za pecivo, desert dobija različite nazive u zavisnosti od pripreme i prezentacije. Na primer, ‘fistıksarma’’ (rolnice od pistaća), takođe u Taste  Atlas-u odnosi se na vrstu baklave napravljene od pistaća, najpoželjnijeg fila zabaklavu. Umotana u jedan filo list, fistik sarma se pravi odguste paste od pistaća, koja se ponekad naziva i „puter od pistaća“. Kao elementarni prikaz bogatog kulturnog nasleđaTurske, baklava je poslastica u bilo kom obliku ili stilu.

Još jedan tradicionalni turski desert na Taste Atlas-u je kunefe. Kunefe se servira vruće i sadrži topljeni neslani sir u ‘’sendviču’’- između dva sloja iseckanog filo testa ili testa od griza, preliven slatkim sirupom i ukrašen mrvljenimpistaćima. Najukusniji kunefe nalazi se u turskim provincijama jugoistočne Anadolije- „Antakija Kunefe“, svetski poznati desert Hataja, registrovan je u EU kao„Zaštićena geografska oznaka“.

Tradicionalno nasleđe: mlečni deserti

Turski mlečni deserti su popularni i ukusni kao i drugi kulinarski užici u zemlji.

Firin sutlač (puding od zapečenog pirinča u rerni) je popularan tradicionalni turski desert napravljen kombinovanjem mleka, pirinča i šećera; puding se zapeče a prepečena površina je ukrašena cimetom ililešnicima. Iako je ovaj klasični desert dostupan širom zemlje, mnogi obožavaoci kažu da se najbolji firin sutlač služi u oblastima poznatim po uzgoju mleka.

Datira još iz otomanskog doba, kazandibi (puding od karamelizovanog mleka) ima meku konzistenciju i blagozagorelu bazu. Naziv deserta se odnosi na zagorelo dnokazana u kome se priprema. Autentični kazandibi se pravispaljivanjem donjeg sloja tavuk gogusua (pudinga od pilećihprsa), deserta napravljenog od iseckanih pilećih prsa. Međutim, većina kazandibija se servira sa puterom, mlekom, pirinčanim brašnom, šećerom i skrobom, sa karamelizovanimdelom na vrhu, bez iseckanih pilećih prsa. Ovo tradicionalno jelo služi se uz tursku kafu ili čaj kao i bezbroj drugih fantastičnih turskih deserta.

Maraš Dondurma (Maraš sladoled) je takođe u vodiču Taste Atlas. Sa gustom konzistencijom, prepoznatljivim ukusom iaromom, Maraš Dondurma je omiljeni desert širom Turske. Tajna ove izvanredne poslastice leži u njenim sastojcima: sladoled se pravi od mleka koza koje se hrane prirodnimtravama u Kahramanmarašu, dok ukusni „salep“ potiče od korena ljubičastih orhideja koje rastu u okolini.

Irmik alva (griz alva), još jedan turski desert na Taste Atlas-u  neizostavan je deo anadolske kulinarske kulture. Pripremljeno sa malim varijacijama u skoro svakoj pokrajini, jelo se sastoji od griza, putera, šećera, mleka i pinjola. Čestose služi vruć uz kuglu ledeno hladnog sladoleda Maraš.

CATEGORIES
Share This